I onsdags var jag på Utbildningsdepartementet och träffade ministrarna tillsammans med en rad andra centrala aktörer för att diskutera lärarbristen och hur vi kan organisera skolan på bästa sätt framöver.
Jag hoppas på många goda samtal framöver som kan resultera i åtgärder som går att genomföra och som verkligen kan ge de resultat som behövs.
På mötet presenterade Skolverket sin nya prognos över behovet av lärare och förskollärare fram till 2033. Jag kan konstatera att de totala behoven inte bedöms öka lika snabbt och lika mycket som man trodde för några år sedan. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att en prognos alltid bygger på antaganden om framtiden. Vi måste noggrant analysera vilka effekter olika antaganden har, t.ex. när det gäller det beräknade antalet examinerade per år som är högre än i tidigare prognos.
Vi behöver också fortsätta analysera hur prognosen ser ut för olika lärargrupper och vad som behöver göras för att få behöriga lärare i alla skolor. Och i hela landet. Med årets prognos finns även möjligheten att göra egna sökningar per län, en funktion som jag hoppas kan bli användbar framöver.
Jag vill dock redan nu lyfta ett av de diagram som Skolverket visade. Här ser man den tidigare prognosen från 2017 sida vid sida med den nya prognosen, kompletterade med faktiska värden för åren 2016-2018. Det visar att huvudmännen lyckats möta den mycket skarpa behovsökningen de senaste åren.
Skolverket visade även att många obehöriga har en pedagogisk högskoleexamen och att andelen läraranställda utan pedagogisk högskoleexamen är i stort sett den samma som 2016, trots att många lärare har behövt nyanställas. Det är värt att ge huvudmännen en eloge för att man har lyckats med dessa rekryteringar.
Vid mötet lyfte jag fram många kommuners positiva erfarenheter av olika former av lärarutbildning där man kombinerar studier och arbete. Det kan handla om att förlägga en större del av utbildningen i verksamheten, att studera på deltid och arbeta på deltid eller att kunna dra nytta av tidigare erfarenheter av verksamheten och validera delar av utbildningen. Det här tror jag att vi måste fortsätta med, följa upp vad som fungerar och förfina formen.
Jag poängterade även att vi måste fortsätta att utveckla skolans organisation så att lärarna räcker till när barnen blir fler och många lärare går i pension. Även om utvecklingen inte blir fullt så drastisk som tidigare prognoser har gjort gällande behövs krafttag framöver. Vi måste arbeta gemensamt och pröva många olika modeller.
I slutet av mötet berättade ministrarna att de kommer att bjuda in till fler möten framöver, bland annat för att diskutera lärares kompetensutveckling. Jag hoppas på konstruktiv dialog såväl inför, under som efter mötet.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Jag som bloggar här heter Per-Arne Andersson och är avdelningschef med ansvar för bland annat skola och förskola på SKR.
Kommentarer