Så heter SKL:s senaste utbildningspolitiska rapport som jag hade nöjet att publicera idag.
En stor andel av Sveriges grundskolor är små eller mycket små. Mer än en fjärdedel av skolorna har färre än 100 elever och fler än hälften av grundskolorna har färre än 200 elever. Som framgår av diagrammet nedan har andelen mycket små skolor (0-99 elever) minskat tydligt, medan andelen medelstora skolor (200-399 elever) ökat de senaste åren.
Kohortindelade skolstorlekars andel av totalen, läsåren 1979/80-2017/18, vartannat år i skalaxeln. Källa: SCB och Skolverket.
I flera år har delar av svensk utbildningsdebatt handlat om små respektive stora grundskolor och deras eventuella påverkan på utbildningsresultaten. SKL har nu gjort den första totalstudien för svenska förhållanden och undersökt om det finns samband mellan skolstorlek och utbildningsresultat i årskurs 6 respektive i årskurs 9.
Rapport: Om sambandet mellan skolstorlek och utbildningsresultat
Vad säger då rapporten? I korthet, då jag rekommenderar läsning:
Den statistiska analysen i rapporten bekräftar således den bild vi redan vet. Socioekonomiska faktorer har stor betydelse för elevers resultat i svensk skola.
Frågan om skolors storlek är ofta laddad. Beslut om omstruktureringar och eventuell nedläggning av skolor behöver ta hänsyn till en rad faktorer som exempelvis geografiska avstånd, möjligheten att attrahera lärare, ekonomi, urbanisering och så vidare.
I ljuset av den demografiska utvecklingen är just kompetensförsörjningen en utmaning i hela landet. Jag möter kommuner som beskriver att det är svårare att rekrytera lärare till de riktigt små skolorna jämfört med de större där lärarna har flera kollegor för samarbete och utveckling inom till exempel sina ämnen. Skolstrukturen och möjligheter till samarbeten mellan skolor och kanske även mellan kommuner, kommer därför att vara en angelägen fråga för de flesta huvudmän, stora som små, framöver. Oavsett skolstorlek, men framför allt för mindre skolor, kommer det att krävas nytänkande när det gäller arbetssätt och hur vi kan jobba med digitala möjligheter och kompetensutveckling på olika sätt.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Jag som bloggar här heter Per-Arne Andersson och är avdelningschef med ansvar för bland annat skola och förskola på SKR.
Kommentarer