I dag firas Fritidshemmens dag runtom i landet. Jag vill därför passa på att uppmärksamma en del av det goda arbete som görs för att utveckla fritidshemmen samt för att möta de stora behoven av strategisk kompetensförsörjning.
Norrköpings kommun har under en tid haft ett samarbete med Linköpings universitet kring aktionsforskning i fritidshem. Berättelser från det arbetet inspirerade deltagarna vid ett seminarium på Skolriksdagen, som gick av stapeln i förra veckan. För den som inte var där kan några slutsatser formuleras så här:
Information om de medverkande och en kort beskrivning av seminariet hittar du nedan.
Seminariet "Få fritids att funka"
En av slutsatserna från Norrköpingsexemplet är vikten av att nå alla medarbetare med det stöd som behövs utifrån de egna förkunskaperna. Det betyder även att lärare i fritidshem måste ha möjlighet att utvecklas vidare, till exempel genom att vara processledare eller få möjligheten till att påbörja forskarstudier.
Samtidigt saknas behöriga lärare på många fritidshem och det krävs ett långsiktigt och uthålligt arbete för att detta ska kunna åtgärdas. I takt med att fler elever går i fritidshem behövs både fler lärare och fler medarbetare med annan kompetens, till exempel barnskötare. I den kraftiga utbyggnad som redan har skett har vi inte klarat av att göra tillräckligt när det gäller kompetensförsörjning.
SKL har kontakt med lärosäten och kommuner för att se vilka möjligheter som finns att utbilda fler lärare i fritidshem, exempelvis med hjälp av olika former av distanslösningar eller kurser som genomförs lokalt i en kommun.
SKL har även arbetat för att tydliggöra att fritidshem är arbetsplatser som lämpar sig väl för de som går barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Fler utbildade barnskötare behövs i både fritidshem och förskola.
Regeringen har nyligen gett några lärosäten i uppdrag att stärka möjligheterna till ”fler vägar in” i läraryrket. Här ser vi stora möjligheter att ta till vara intresset för att arbeta på fritidshem och skapa nya sätt att nå en lärarexamen för arbete i fritidshem.
Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket, regeringen
För några år sedan ordnade SKL en hearing med en rad intressenter för att sätta fokus på frågan om kvalitet i fritidshemmen. Slutsatserna från hearingen och det arbete som följde resulterade i en rad frågor som stöd för kommunernas arbete. De frågor som lokala politiker och förvaltningarna kan ställa sig för att stärka kvaliteten i sina fritidshem publicerades i en broschyr ”Kvalitet i fritidshem”.
Det är nu dags för broschyren att uppdateras med de förändringar som genomförts i läroplanen sedan 2014. Huvudsakligen stämmer innehållet fortfarande, och eftersom det finns ett intresse att ett material att kunna arbeta vidare med på lokal nivå, kommer vi under hösten att publicera en aktualiserad version.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Jag som bloggar här heter Per-Arne Andersson och är avdelningschef med ansvar för bland annat skola och förskola på SKR.
Kommentarer