I går presenterades kommunernas och regionernas resultat för 2019. 64 kommuner och 2 regioner redovisar underskott och resultatet blev sammantaget starkare än 2018. Resultaten är dock inte helt jämförbara mellan åren på grund av ändrade redovisningsprinciper.
Innebär de här siffrorna att de ekonomiska problemen vi pratar om är överdrivna? Svaret är nej. Det är ett antal faktorer som påverkat resultatet, som inte har med själva verksamheten att göra. Till exempel gör de ändrade redovisningsprinciperna att redovisningen av de finansiella tillgångarna ändrats. Det innebär att resultaten framöver kommer att variera mer över tid.
Tidigare skulle finansiella tillgångar värderas enligt lägsta-värdets-princip, det vill säga anskaffningsvärdet. Nu ska de istället värderas till verkligt värde och tillsammans med en kraftig börsuppgång 2019 drog det upp regionernas resultat rejält. Syftet med regionernas placeringarna är att till viss del matcha regionernas pensionsskuld.
Om man plockar bort effekterna av finansnettot och bara tittar på resultatet i verksamheten tornar en mörkare bild fram. 116 kommuner och 8 regioner hade negativt verksamhetsresultat förra året.
Samtidigt som resultaten var högre än 2018 ökade skulderna i kommuner och regioner med totalt 55 miljarder kronor. Att skulderna har ökat kraftigt är ett tecken på att resultatnivån inte är tillräcklig för att finansiera de stora investeringar, i till exempel skolor och infrastruktur, som sektorn har för att klara morgondagens välfärd. Investeringsnivån var för 2019 över 100 miljarder kronor.
Ett annat skäl till att resultaten i regionerna är starkare än förväntat är att de riktade statsbidragen kom först när halva året gått. Det innebar att bidragen inte hann användas i verksamheten. Istället går de alltså in som en positiv resultatpost vid årets slut.
Efter första tertialet 2019 prognostiserade hela 110 kommuner och 11 regioner underskott för året. Det gjorde att många kommuner och regioner började genomföra effektiviserings- och besparingsprogram och lyckades därmed vända resultatet till att bli positivt vid året slut.
Är detta slutet på kommunernas och regionernas ekonomiska utmaningar? Nej, vi befinner oss snarare i början av en lång rad år med ansträngd ekonomi. Vi vet att trycket från demografin, det vill säga barn, unga och äldre, kommer att fortsätta vara högt i 15 år till. Konjunkturen planar samtidigt ut den närmaste tiden.
Många av länderna i Europa var med om ett stålbad efter finanskrisen och har lyckats ställa om verksamheten till kärvare ekonomiska förutsättningar. Då behövde Sverige inte vidta några större åtgärder, men nu har tiden kommit till oss. En del av lösningen handlar om att ställa om verksamheten med bland annat ny teknik, men även att se över hur vi kan bedriva skola, omsorg och sjukvård på annat sätt men med samma kvalitet.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till Ekonomibloggen. Jag som bloggar heter Annika Wallenskog och är chefsekonom på SKR. Här skriver jag om frågor som på olika sätt rör ekonomin i kommuner och regioner och välfärdens finansiering.
Kommentarer