Nu är orden ”mer pengar behövs till välfärden” på allas läppar. Förutom SKR drar samtliga riksdagspartier samma slutsats. Det uppmärksammas i Finansdepartementets budgetprognos och debatterades i onsdagens riksdagsdebatt.
I går presenterade finansminister Magdalena Andersson den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen och en analys av det ekonomiska läget i kommuner och regioner. Vare sig prognosen eller analysen bjöd på någon skräll. Likt SKR:s egna prognoser bedöms att tillväxten bli lägre än på länge. Det ger en något högre arbetslöshet samtidigt som behoven av välfärd kommer att öka till följd av fler barn och äldre. Finansministern förklarade också att statsskulden minskat under tillväxtåren och att det ger en välfärdsreserv som öppnar för finanspolitiska stimulanser i sämre tider.
Pressmeddelande från regeringen: Global konjunktur påverkar ett väl rustat Sverige allt tydligare
Det glädjer mig att frågor om välfärdens finansiering nu står i centrum. Det visar att många tar frågan på allvar. Oavsett politiskt färg säger sig alla - åtminstone i retoriken - vilja satsa mer på välfärden och då är det viktigt att kommuner, regioner, SKR och staten kan arbeta tillsammans för att klara utmaningarna. I diskussionerna får man inte glömma bort att det inte bara handlar om ett behov av mer pengar till kommuner och regioner. Minst lika mycket behövs mindre regler, färre riktade statsbidrag och stöd för att underlätta kompetensförsörjning. Det handlar också om möjlighet att bedriva verksamheten på ett annat sätt, bland annat med hjälp av ny teknik. Där måste staten ta ett större ansvar för utbyggnad av bredband och digitala standarder.
2020 kommer att bli ett tufft år för många kommuner och regioner där det krävs både effektiviseringar och besparingar. Det jag får till mig av sektorn är att många inte återbesätter tjänster när folk går i pension eller tar in vikarier medan andra till och med har lagt varsel. Att ställa om verksamheten tar tid, men frågan är hur mycket som egentligen måste sparas?
Otaliga är de gånger som jag nu har påtalat att kommuner och regioner behöver att staten planerar mer långsiktigt. Planering av verksamhet och budget för nästa år har redan påbörjats, men försvåras av att vi inte vet summan för de utlovade extra välfärdsmedlen. I går lovade finansministern äntligen att det kommer att ges ett förhandsbesked om tillskotten innan vårpropositionen presenteras. Ju förr detta besked kommer desto bättre.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till Ekonomibloggen. Jag som bloggar heter Annika Wallenskog och är chefsekonom på SKR. Här skriver jag om frågor som på olika sätt rör ekonomin i kommuner och regioner och välfärdens finansiering.
Kommentarer