Som en tidig julklapp kom så beskedet i Ekots lördagsintervju för två veckor sedan. Utbildningsminister Anna Ekström gav löftet att kostnadsvillkoret i likvärdighetsbidraget ska tas bort redan nästa år.
Villkoren för likvärdighetsbidraget i skolan måste ses över. Det skrev jag i min blogg i början av hösten. Och nu blir det alltså en förändring. Det är en framgång att fler kommuner förmodligen törs söka statsbidraget utan att riskera att bli återbetalningsskyldiga.
Hur ska kommunerna agera med likvärdighetsbidraget för skolan? Ekonomibloggen, 13 september 2019
Det riktade statsbidraget, som syftat till att skapa en likvärdig skola med minskade klyftor mellan skolor och kommuner, har snarare gett en kortsiktighet. Det har i princip varit omöjligt för de kommuner med störst behov av mer resurser att använda sig av bidraget.
Villkoren har varit utformade så att inga effektiviseringar kunnat göras för att behålla bidraget. Kostnaderna för en skola har inte ens kunnat minskas till följd av att till exempel en elev med särskilda behov slutade eller en förberedelseklass för nyanlända inte längre behövdes. Med det sagt, är det bra att regeringen nu hörsammat kommunerna och SKR, även om vi ännu inte vet exakt hur det ska gå till och när det kommer att realiseras.
Men fortfarande finns det något som gnager och skaver. Likvärdighetsbidraget är fortfarande ett av alla riktade statsbidrag. Ett bidrag som styr över kommunen och skolan – trots att behoven inte ser likadana ut över hela landet. Och istället för att ett kostnadsvillkor knyts till bidraget införs ett ökat rapporteringskrav. Bidraget ska alltså följas upp av skärpta krav på att beskriva hur bidraget ska användas och hur det har använts, vilket kan innebära mer tid åt administration. Det i sin tur tar stora resurser i anspråk som annars hade kunnat användas i skolans kärnverksamhet.
Om vi på Sveriges Kommuner och Regioner kunde få en önskan uppfylld till jul så skulle det ändå vara att minska de detaljerade statsbidragen och ersätta med generella.
Med det sagt önskar jag er alla en god jul och gott nytt år. Nu tar mitt bloggande uppehåll ett par veckor.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till Ekonomibloggen. Jag som bloggar heter Annika Wallenskog och är chefsekonom på SKR. Här skriver jag om frågor som på olika sätt rör ekonomin i kommuner och regioner och välfärdens finansiering.
Kommentarer