Det behövs nya sätt att finansiera välfärden framöver. Hur det ska ske är än så länge oklart, men planer finns på en omfattande skattereform, som jag utgår ifrån att SKL involveras i.
På förra veckans valkongress, där nytt styre för SKL valdes, fick jag efter finansminister Magdalena Anderssons tal möjlighet att kommentera det ekonomiska läget. I ett panelsamtal diskuterade jag de kommunalekonomiska utmaningarna som väntar, tillsammans med Eva Mörk, professor i nationalekonomi från Uppsala universitet och ordförande för SNS konjunkturrådsrapport 2018 och Ola Pettersson, chefekonom på LO.
Eva Mörk poängterade att förutsättningarna i landets kommuner är olika. För vissa är utmaningarna betydligt större än den genomsnittliga bild som finansministern visade. Ekonomiskt går det så klart att råda bot på detta, menade hon, men det kommer att bli betydligt svårare att klara av frågan om kompetensförsörjning. Det finns kommuner och regioner som redan tappar personer i arbetsför ålder medan personer över 80 år ökar i snabb takt. Bristen på arbetskraft kommer helt enkelt att slå olika hårt på olika håll i landet och på olika tidpunkter.
Vi på SKL anser att det är nödvändigt att underlätta för kommuner och regioner att samverka mellan varandra. Den generella avtalssamverkan som införts är ett stort steg åt rätt håll och underlättar för viss samverkan mellan olika kommuner och mellan olika regioner, men ytterligare steg behöver tas. Samverkan måste bli enklare även mellan kommuner och regioner till exempel inom hälso- och sjukvården. Staten behöver också undanröja juridiska och tekniska hinder för att kommuner och regioner ska kunna införa välfärdsteknologi och digitalisera lokalt och regionalt.
I vårt panelsamtal pekade Ola Petterson på att det är viktigt att inte kommuner och regioner blir tvingade att höja kommunalskatten för att kunna leverera välfärd. Han konstaterade att regeringens löfte om att höja statsbidragen endast delvis räcker till den beräknade framtida kostnadsökningen.
Så hur ska vi då kunna finansiera välfärden i framtiden? Kan man tänka sig en ny kommunala skattebas? Kan man tänka sig att överföra en statlig skattebas till kommunsektorn? I januariöverenskommelsen står att en omfattande skattereform ska genomföras. Reformen är tänkt att bidra till ökad sysselsättning, förbättra bostadsmarknadens funktionssätt och trygga välfärden långsiktigt. Det låter onekligen väldigt bra, men frågan är naturligtvis hur lätt det låter sig göras.
Jag utgår ifrån att SKL bjuds in att bidra med tankar, kunskap och insikter i arbetet kring hur en framtida skattereform kan se ut. Det är när vi och staten har en gemensam bild som vi kan se till att få långsiktigt hållbara lösningar som säkrar välfärdens finansiering. Det är när vi arbetar långsiktigt som vi kan se till att våra äldre för en fortsatt god omsorg, våra elever en bra skolgång och våra sjuka en vård av hög kvalitet.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till Ekonomibloggen. Jag som bloggar heter Annika Wallenskog och är chefsekonom på SKR. Här skriver jag om frågor som på olika sätt rör ekonomin i kommuner och regioner och välfärdens finansiering.
Kommentarer