I takt med att befolkningen växer, framför allt bland barn och äldre, så ökar också kraven på välfärdstjänster som skola, vård och omsorg. Fler undersköterskor, lärare, personliga assistenter, sjuksköterskor och socialsekreterare behöver nyanställas.
SKL senaste rekryteringsrapport visar att demografiska förändringar innebär att knappt 200 000 nya medarbetare behöver rekryteras till välfärden under de kommande tio åren. Utöver det kommer drygt 300 000 anställda att gå i pension under samma period.
Sveriges viktigaste jobb finns i välfärden – Rekryteringsrapport 2018
Vi behöver alltså rekrytera många, och det kommer att vara hård konkurrens om arbetskraften då antalet personer i arbetsför ålder inte ökar lika mycket som antal barn och äldre. Men det finns också lösningar. SKL ser att behovet av medarbetare till välfärdens verksamheter kan minska med runt 180 000 personer fram till 2026 utifrån tre tydliga strategier:
Fler ska kunna börja jobba tidigare och fler ska kunna stanna kvar längre i arbetslivet. Den genomsnittliga pensionsåldern var år 2016 64 år i kommuner, landsting och regioner. Om åldern för pensionering gradvis flyttas fram med två år skulle de kommande rekryteringarna på grund av pensionsavgångar kunna minska med 50 000 personer.
Genom att alla nyanställningar består av heltidstjänster och att redan anställda erbjuds att gå från deltid till heltid så kan behovet av nyrekrytering minska rejält. I dag är den genomsnittliga arbetstiden i procent av heltid 91 procent. Om arbetstiden gradvis ökar i alla yrken och åldersgrupper till minst 95 procent av heltid minskar behovet av nyanställningar med cirka 60 000 personer.
Ytterst få välfärdstjänster kan digitaliseras helt, men helt klart kan delar av de uppgifter som medarbetare idag gör, utföras av avancerad teknik. Rätt använt kan det minska behovet av nyrekryteringar med cirka 70 000 personer.
Tre strategiers effekt på rekryteringsbehovet (behovsökning och pensioneringar) fram till år 2026
Det pågår redan ett omfattande arbete i kommuner, landsting och regioner inom ramen för SKL:s nio rekryteringsstrategier. De övriga strategierna är använd kompetensen rätt, visa karriärmöjligheterna, skapa engagemang, bredda rekryteringen, underlätta lönekarriär och marknadsför jobben.
SKL:s nio rekryteringsstrategier
Att arbeta utifrån dessa strategier minskar rekryteringsbehovet och ökar arbetsgivarens attraktionskraft. Och det är nödvändigt för att kommuner, landsting och regioner ska kunna upprätthålla och utveckla kvaliteten i välfärdstjänsterna under de närmaste tio åren.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer