Kommunutredningen vill underlätta kompetensförsörjningen i kommunerna. Det är bra. Något som skulle bredda rekryteringsbasen är att staten ser över studiefinansieringssystemet. Det måste bli lättare för yrkesverksamma personer mitt i arbetslivet att vidareutbilda sig till en karriär i välfärden.
Att behålla befintliga personalresurser och förbereda dessa inför förändrade verksamhetsbehov kommer att vara helt nödvändigt för att säkra kompetensförsörjningen i välfärden. SKR och de fackliga organisationerna inom kommun- och regionsektorn undertecknade därför i november 2019 en principöverenskommelse där tidiga omställningsinsatser och löpande kompetensutveckling är i fokus.
Ny överenskommelse för omställning i välfärden
Allt fler säger sig vara beredda att vidareutbilda sig och växla yrke. Enligt en ny studie från SKR och Sobona vill 6 av 10 kunna distansutbilda sig, en av tre vill jobba till 67 år eller längre och hälften av männen kan tänka sig ett jobb i välfärden. Att på olika sätt underlätta för personer mitt i livet att ställa om och byta yrkesbana är en framgångsfaktor. Inte bara för kommuner och regioner, utan även för Sverige.
Studien Mitt i livet – Attityder till jobb, yrkesväxling och ett förlängt arbetsliv
Kommuner och regioner ska fortsätta rekrytera kompetentent personal, och fortsätta kompetensutveckla och ställa om befintliga medarbetare. Men för att möta de ökade välfärdsbehoven framöver krävs det samtidigt statliga utbildningsinsatser. Målgruppen för omställningsinsatser är mitt i arbetslivet och har ofta en familj att försörja. Ett reviderat studiefinansieringssystem med en statlig ersättning till individen eller arbetsgivaren skulle göra det mer attraktivt för fler att våga ta steget och vidareutbilda sig.
Jag hoppas att staten även funderar över andra insatser som kan stärka kompetensförsörjningen i välfärden. När en kommun eller region investerar i utbildning för sin personal borde det delfinansieras av staten i form av ett kompetensutvecklingsavdrag, ungefär som RUT eller ROT. Och om arbetstagaren får lön under perioden borde arbetsgivaravgiften tas bort.
SKR och facken har genom en ny överenskommelse tagit ansvar för omställningsinsatser och kompetensutveckling i välfärdssektorn. Nu måste även staten ta sitt ansvar, vilket även Kommunutredningen är inne på. I sitt betänkande understryker Kommunutredningen att staten måste sköta sina egna åtaganden, för att kommunerna i sin tur ska kunna ha tillräcklig kapacitet att utföra sina uppgifter.
Precis så. Gör det lättare för personer att fortbilda, utbilda och omskola sig. Börja med att förändra studiefinansieringssystemet.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer