Snabba och stora befolkningsökningar tillsammans med arbetskraftsbrist skapar stora utmaningar för kommuner, landsting och regioner.
Enligt SKL:s senaste ekonomirapport behöver antalet sysselsatta i välfärden fram till 2025 öka med 124 000 personer för att bibehålla dagens verksamhetsnivå. Det krävs flera olika åtgärder och insatser för att säkra kvaliteten och utveckla välfärdstjänsterna de kommande åren.
Brist på arbetskraft kräver långsiktiga åtgärder
Uppdraget för framtidens välfärd är tydligt. Vi behöver klara kompetensförsörjningen och upprätthålla kvaliteten i välfärdstjänsterna. För att bibehålla dagens verksamhetsnivå behöver välfärdens arbetsgivare anställa 124 000 av de 207 000 personer i arbetsför ålder som tillkommer fram till 2025. Att 60 procent av dessa väljer välfärdsyrken är helt enkelt inte realistiskt. Istället behöver produktiviteten i offentlig sektor, liksom i privat sektor, öka för att vi ska klara framtidens kompetensförsörjning.
För att möta kompetensförsörjningsutmaningen behövs flera långsiktiga åtgärder. Till att börja med måste den starka trenden av att rekrytera ny personal till välfärdsyrkena fortsätta. Bara under de senaste tio åren har kommuner, landsting och regioner anställt 800 000 nya medarbetare.
Det krävs även ett bättre utnyttjande av teknikens möjligheter. Många tjänster inom välfärdsverksamheterna kan göras och utföras bättre och mer kostnadseffektivt genom att använda digitaliseringens möjligheter.
Genom att öka samverkan inom och mellan kommuner, landsting och regioner kan kostnaderna hållas ned och kvaliteten i välfärdstjänsterna höjas. Det behövs också färre riktade statsbidrag. Med fler generella statsbidrag kan kommuner, landsting och regioner planera långsiktigt och sätta in resurser där de bäst behövs.
Det pågår redan ett omfattande arbete i kommuner, landsting och regioner inom ramen för SKL:s nio rekryteringsstrategier. Fler behöver börja jobba tidigare och stanna kvar längre i arbetslivet. Fler behöver växla från deltidsarbete och bidra till att heltidsarbete blir norm. Genom att använda rätt kompetens på rätt plats ökar möjligheterna att skapa bra kvalitet i verksamheterna. Dessutom får medarbetare använda sin kompetens till uppgifter som de utbildat sig för och som inte kan utföras av andra.
SKL:s rekryteringsstrategier för välfärdsjobben
Arbete utifrån strategierna kan både minska rekryteringsbehovet och öka arbetsgivarens attraktionskraft. Vi behöver bli bättre på att berätta om allt som är bra i svensk välfärd och locka ännu fler unga, gamla och nyanlända till välfärdsjobben. Det är nödvändigt för att klara av en snabbt växande befolknings ökade behov av välfärdstjänster.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer