Sjuksköterskor har som grupp haft en gynnsam löneutveckling de senaste åren. Enligt Medlingsinstitutet hör sjuksköterskor, lärare och undersköterskor till de yrken som förbättrat sitt löneläge i förhållande till andra grupper de senaste åren.
Lönen är ett av många viktiga incitament för att rekrytera och behålla medarbetare. Med en lokal lönebildning med individuell och differentierad lön blir det möjligt att förändra lönerelationer och göra strukturella satsningar på vissa personalgrupper.
Sjuksköterskor är en av de grupper som regioner och kommuner satsat extra på de senaste åren. Bland annat så betalar alla regioner lön under utbildningstiden för sjuksköterskor som läser vidare till specialistsjuksköterska.
I rapporten "Yrke, lön och kön" har Medlingsinstitutet undersökt den genomsnittliga löneökningstakten mellan åren 2014 och 2017 för totalt 383 yrken. Av rapporten framgår att sjuksköterskor ligger topp-3, tillsammans med lärare och undersköterskor, av de yrken som förbättrat sitt löneläge mest.
Yrke, lön och kön – Medlingsinstitutet
Hur ser löneutvecklingen för sjuksköterskor i regionerna ut i faktiska kronor? Enligt den partsgemensamma personalstatistiken så har en sjuksköterska i genomsnitt ökat sin lön med 6 000 mellan 2013 och 2017. För barnmorskor ligger ökningen i snitt på 6 700 kronor under samma tidsperiod.
Hur ser då den totala lönen ut? I SCB:s nationella statistik för 2017 finns några exempel för olika specialistsjuksköterskor (inom parentes framgår den genomsnittliga lönen inklusive tillägget för obekväm arbetstid), som jag tycker är bra att ha med sig när lönerna diskuteras:
Vi är i våra avtal överens med Vårdförbundet om att lönespridningen behöver fortsätta att öka. Vi vill fortsätta utveckla en lönestruktur som är nära sammankopplad med kommuners och regioners verksamhet. För att skapa acceptans och motivera lönesättningen är det viktigt att arbeta med tydliga och verksamhetsanpassade lönekriterier. Varje medarbetare ska ges återkoppling på sina insatser i en dialog mellan chef och medarbetare.
Det centrala löneavtalet med Vårdförbundet är sifferlöst för att ge utrymme för lokal lönebildning, med en i avtalet beskriven löneprocess som lokala parter arbetar inom. Den avtalsstrukturen har vi och Vårdförbundet arbetat fram. Det är en avtalsmodell vi vill fortsätta med.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer