SKL:s Ekonomirapport visar att en hårt ansträngd ekonomi, ett starkt demografiskt tryck och statliga neddragningar gör det allt tuffare att hitta rätt kompetens till välfärdens yrken. Nu behöver förändringstakten öka i kommuner och regioner när det gäller organisation och arbetssätt.
Kommunernas ekonomi är hårt ansträngd. Nästan en av tre kommuner beräknas redovisa underskott 2019, och fyra av fem ekonomichefer i kommunerna tror att ekonomin kommer att vara ännu kärvare under 2020.
Samtidigt sätter den demografiska utvecklingen tryck på rekryteringsläget. Vi blir allt fler yngre och äldre, som ökar behovet av vård, skola och omsorg, samtidigt som andelen i yrkesverksam ålder inte är i närheten av att öka i samma takt. Den demografiska utvecklingen är ingen nyhet i sig – vi har länge vetat om hur den ser ut de kommande åren. Men i ett vikande konjunkturläge blir effekterna av den än mer kännbara för kommuner och regioner.
Statens neddragning av Arbetsförmedlingen, innan det utarbetats något annat alternativ, gör dessutom att kommunerna får ta ett allt större ansvar för arbetsmarknadsfrågor.
SKL:s Ekonomirapport oktober 2019
Effekterna av ett tufft ekonomiskt läge, färre i arbetsför ålder och statliga neddragningar börjar nu märkas i sysselsättningsstatistiken. Antalet anställda i kommunsektorn har ökat varje år mellan 2010 och 2018, men under 2019 verkar uppgången ha avstannat.
Nedgången kan delvis förklaras av att antalet personer i extratjänster och andra program minskats på grund av förändringar i arbetsmarknadspolitiken. Det är också troligt att det ansträngda ekonomiska läget gör att många kommuner nu är mer återhållsamma med nyrekryteringar.
Rekryteringsläget är fortfarande mycket ansträngt bland offentliga arbetsgivare. Efterfrågan på vissa välfärdsyrken, exempelvis undersköterskor och lärare är fortfarande större än utbudet. Det har blivit svårare att hitta arbetskraft med rätt kompetens.
Sammantaget blir det allt mer uppenbart att kommunerna behöver fortsätta se över hur verksamheterna organiseras och hur chefer och medarbetare kan förändra sina arbetssätt. En väg framåt är att fler kommuner rekryterar kompletterande kompetenser som kan avlasta bristyrken. Olika yrkesgrupper behöver samarbeta mer och kan komplettera varandra.
Många gör detta eller liknande åtgärder redan, men jag tror att förändringstakten i välfärdens verksamheter behöver växlas upp ytterligare. Det kommer att vara nödvändigt för att kommuner och regioner ska kunna klara av att möta den ökade efterfrågan på välfärdstjänster med bibehållen kvalitet de kommande åren.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer