Vi förhandlar just nu om ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap. En av de viktigaste delarna är att på olika sätt underlätta rekryteringen av fler beredskapsbrandmän. En lösning är att öka möjligheten till kombinationsanställningar.
Beredskapsbrandmännen är en mycket viktig del av svensk räddningstjänst och därmed av svensk beredskap. Alla beredskapsbrandmän har antingen en huvudanställning hos en annan arbetsgivare, exempelvis i ett företag eller i kommunen eller är egna företagare. Anställningen som beredskapsbrandman är ett uppdrag vid sidan av huvudanställningen. Omkring 10 000 av Sveriges 15 000 brandmän är beredskapsbrandmän.
En beredskapsbrandman ska vara beredd att snabbt rycka ut på larm och inställa sig vid räddningstjänststationen med kort varsel. Det här ställer naturligtvis krav på att beredskapsbrandmännens huvudsakliga arbetsplats och hem ligger förhållandevis nära brandstationen.
Att allt fler människor och företag i glesbygden väljer att flytta till större städer, och att allt fler pendlar för att jobba på en annan ort än där de bor, skapar därför en hel del utmaningar för glesbygdskommuner. Deras möjligheter att behålla och utveckla kompetensen inom räddningstjänsten minskar. Det finns helt enkelt färre personer som har möjlighet att bli beredskapsbrandmän.
En stor anledning till att vi för två år sedan förändrade vårt nuvarande avtal, RiB 17, var för att underlätta räddningstjänsternas möjligheter att behålla och rekrytera personal. Avtalet behövde anpassas till hur samhället ser ut idag. En viktig del i det var att öka flexibiliteten så att man kan kombinera sitt vanliga arbete och familjelivet med att vara beredskapsbrandman. Idag finns exempelvis möjligheten att ha beredskap från hemorten på kvällar och helger.
Vi ser att strukturförändringarna som gjordes på ett bättre sätt stödjer verksamheten. Det nya avtal som vi just nu förhandlar om med de fackliga organisationerna Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision behöver fortsätta på samma linje.
Avtalsförhandlingar för räddningstjänst i beredskap
Att arbeta som beredskapsbrandman är både attraktivt och meriterande. Detta behöver lyftas fram så att fler söker sig till räddningstjänsten. En viktig del i detta är att bredda rekryteringen och uppmuntra fler att söka sig till det viktiga uppdrag som räddningstjänsten har.
Därför behöver möjligheten att kombinera yrken utnyttjas ännu mer. Till exempel att en undersköterska på ett äldreboende också jobbar som beredskapsbrandman. Räddningstjänsten får tillgång till fler beredskapsbrandmän samtidigt som medarbetaren utvecklar och utnyttjar sin kompetens. En bonus är att arbetsplatsen där undersköterskan har sin huvudanställning kan ta del av medarbetarens kompetens kring brandskyddsarbete.
Kombinationsanställningar ökar räddningstjänsternas möjligheter att bemanna och planera beredskapskårernas verksamhet. Det ger också kommunerna bättre förutsättningar att fortsätta upprätthålla en god räddningstjänstberedskap, inte minst på mindre orter i glesbygden.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer