Riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp föreslår att pensionsåldern successivt ska höjas, från 67 år till 69 år.
Att flytta fram pensioneringen och förlänga arbetslivet är nödvändigt för att klara välfärdens kompetensförsörjning.
SKL anser att ett förlängt arbetsliv är nödvändigt för individen, arbetsgivaren och samhället. I linje med detta bör även åldersgränsen i lagen om anställningsskydd höjas, den så kallade LAS-åldern. Det framkommer av det beslut till remissvar på pensionsgruppens förslag, som SKL:s styrelse antog i fredags.
SKL:s remissyttrande till Förlängt anställningsskydd till 69 år
Att ge fler möjligheten att förlänga arbetslivet med ett par år är en konkret och konstruktiv åtgärd. Det ger arbetstagaren ökade möjligheter att förbättra sin pension. Och arbetsgivaren får ökad tillgång till kompetent och erfaren arbetskraft som kan bidra till att minska välfärdens rekryteringsbehov.
Jag är också övertygad om att ett förlängt arbetsliv är nödvändigt ur ett brett samhällsperspektiv. Det krävs helt enkelt att fler jobbar mer för att kunna hålla pensionerna på en acceptabel nivå och för att kunna möta det ökade behovet av välfärdstjänster.
Flera av våra medlemmar i kommuner, landsting och regioner jobbar redan på olika sätt för att förbereda såväl medarbetare som organisationen på ett förlängt arbetsliv. I Borås erbjuds exempelvis tidigare pensionerade lärare möjlighet att komma tillbaka och arbeta efter att de fyllt 66 år. Satsningen har slagit väl ut och 28 pensionerade lärare har valt att förlänga sitt arbetsliv.
Så lockas pensionerade lärare med lönepåslag, Skolvärlden
Ett förlängt arbetsliv kräver också att vi som arbetsgivare erbjuder kompetensutveckling och god arbetsmiljö. Det gör att vi kan såväl rekrytera som behålla fler medarbetare. Kommuner, landsting och regioner ska vara attraktiva arbetsgivare som erbjuder ett hållbart, och förlängt, arbetsliv över tid.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer