Morgondagens medarbetare finns i alla åldrar

För våra medlemmar är unga en viktig målgrupp att rekrytera. Men vi får samtidigt inte glömma bort de som befinner sig mitt i livet.

I augusti släppte vi rapporten Unga om välfärdsjobben och den väckte stort intresse trots att fler än vi presenterade studier om ungas värderingar just då. Unga är en viktig målgrupp för kommuner och regioner när det handlar om att rekrytera till välfärden. Det är ofta unga man tänker på som ”morgondagens medarbetare”. Varje år görs också många undersökningar om ungas attityder och värderingar till arbetslivet.

SKR:s rapport Unga om välfärdsjobben

Att förstå ungas drivkrafter är förstås viktigt. Det hjälper oss arbetsgivare att utveckla arbetsorganisationer och ledarskap så att unga väljer att jobba i välfärden.

Ta vara på potentialen

Men unga är inte hela lösningen på rekryteringsutmaningen. Vi behöver också kunna rekrytera människor mitt i livet till välfärdsjobben. De som vill byta bana och bransch mitt i ett långt yrkesliv eller de som måste hitta ett nytt yrke då deras gamla jobb försvinner på grund av teknisk utveckling. I ett allt längre arbetsliv blir möjligheten att yrkesväxla helt nödvändig för många.

Det finns en stor potential av människor med yrkes- och livserfarenhet och kompetenser som vi vill kunna ta vara på. Men då måste det finnas möjlighet att ställa om, och skaffa sig en ny utbildning.

Visste du till exempel att den allra största delen av nya medarbetare till vård och omsorg kommer från vuxenutbildningen? Nästan tre gånger så många kommer därifrån jämfört med de som utbildas på vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Webbseminarium 11 december

Om gruppen vuxna mitt i livet görs det betydligt färre undersökningar. Därför är jag glad att kunna bjuda in till ett webbsänt lunchseminarium den 11 december där vi kommer att presentera resultaten från vår nya studie Mitt i livet. I den undersöker vi vad personer mellan 35 och 65 år söker hos en arbetsgivare, hur de ser på att byta yrke och vilka förutsättningar som krävs för att kunna vidareutbilda sig för ett nytt yrke. Vi undersöker också hur personer som är 55 år och äldre ser på att arbeta längre och vad som skulle göra dem intresserade av att förlänga arbetslivet.

Resultaten kommer att diskuteras med bland annat Roger Mörtvik, statssekreterare och Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Det går att medverka på plats på SKR eller ta del av webbsändningen. Seminariet är kostnadsfritt! Hoppas vi ses där!

Lunchseminarium: Byta jobb mitt i livet?

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  1000

  Kontakt

  Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

  Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

  Covid-19 och det nya coronaviruset
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

  • 2020-07-01
   Jämställdhetsarbetet inom äldreomsorgen
   Coronapandemin har visat på äldreomsorgens viktiga arbete. Trots otroligt tuffa förutsättningar har chefer och medarbetare i äldreomsorgen gjort sitt yttersta för att skydda de äldre och varandra. Fokus har av naturliga skäl legat på det mest akuta.
   Läs mer
  • 2020-06-16
   Mycket att vinna på ökat samarbete
   Att arbetslivet har påverkats stort av den situationen vi upplevt under våren är nog alla överens om.
   Läs mer
  • 2020-06-11
   Sverige har inte råd att stå utan beredskap
   På bara några år har landet skakats av flera kriser som belyser vikten av att det finns en fungerande beredskap i samhället.
   Läs mer
  • 2020-05-27
   Cheferna i äldreomsorgen – en nyckelfunktion i tider av corona
   Coronapandemin ställer stora krav på välfärdens verksamheter. Inte minst har äldreomsorgen snabbt tvingats förändra arbetssätt för att möta nya behov. Många medarbetare jobbar nu under tuffa förutsättningar och gör fantastiska insatser. För att de ska kunna fortsätta arbeta så tryggt och säkert som möjligt har cheferna inom äldreomsorgen en nyckelfunktion.
   Läs mer
  • 2020-05-16
   Sommarsemester nödvändig för medarbetarna i vård och omsorg
   Det är en annorlunda sommar som närmar sig. Sedan början av mars har hela Sverige bekämpat ett dödligt virus. Många medarbetare på sjukhus och äldreboenden har arbetat och arbetar under tuffa förutsättningar och gör fantastiska insatser. Ska personalen orka jobba och hålla sig friska under hela det här maratonloppet behöver de ha semester och få välbehövlig vila och återhämtning. Det är alla helt överens om.
   Läs mer
  • 2020-05-14
   Satsning för att höja kompetensnivån i äldreomsorgen
   I onsdags presenterade regeringen en kompetenssatsning för äldreomsorgen. Den bygger på ett gemensamt förslag från SKR och Kommunal. Tanken är dels att höja kompetensnivån hos den befintliga personalen, dels att attrahera permitterade och uppsagda personer från andra branscher att ta steget och yrkesväxla till ett arbete inom äldreomsorgen.
   Läs mer
  • 2020-05-08
   Kunskap och stöd för att hålla i arbetsmiljöarbetet i denna tid
   Dagligen imponeras jag över hur snabbt medarbetarna i välfärdens löser helt nya utmaningar och hur effektivt verksamheterna ställer om till nya arbetssätt och förutsättningar.
   Läs mer
  • 2020-04-28
   Vår uppgift är att säkra arbetsmiljön och att rädda liv
   Det är en exceptionell situation vi befinner oss i just nu. Hela världen slåss mot ett osynligt virus som för vissa är dödligt. Enligt myndigheternas beräkningar kommer de flesta av oss att bli smittade. För arbetsgivare i kommuner och regioner ställer detta stora och viktiga krav.
   Läs mer
  • 2020-04-17
   Åtgärder för att säkra bemanningen i äldreomsorgen
   Äldreomsorgen står inför stora utmaningar med anledning av den kris vi just nu upplever. Personalen på äldreboenden och i hemtjänsten gör enastående insatser för att äldre ska få den omsorg de behöver trots alla nya påfrestningar. Men bemanningssituationen är pressad och det finns risk för omfattande personalbrist på kort och lite längre sikt.
   Läs mer
  • 2020-04-08
   Nödvändigt att lösa bemanningen - både på kort och lång sikt
   Hela samhället är på olika sätt engagerat i bekämpningen av coronaviruset. Välfärdens verksamheter, och framför vården och omsorgen, är hårt ansträngda. I det här tuffa läget måste kommunerna och regionerna vårda sjuka och rädda liv här och nu, och samtidigt planera uthålligt och långsiktigt för att klara av en omfattande personalfrånvaro och samtidigt säkra bemanningen.
   Läs mer

  Prenumeration