Vi förhandlar just nu med Vårdförbundet om ett nytt avtal för omkring 90 000 medarbetare. Vi kommer att fortsätta diskutera konstruktiva lösningar för att tillsammans nå en ny överenskommelse. Då är det viktigt att utgå från korrekt fakta och se de möjligheter till satsningar som finns i att lönen sätts lokalt ute i verksamheterna.
Gång efter gång ser jag tyvärr exempel på att sjuksköterskors löneläge återges felaktigt. Nu senast är det Dagens Nyheter som på ledarplats skriver att genomsnittslönen för sjuksköterskor är 27 000 kronor. Enligt SKL:s partsgemensamma lönestatistik för 2017 låg medellönen för alla sjuksköterskor i kommuner och regioner på 32 749 kronor i månaden. Sjuksköterskor är en av de yrkesgrupper som förbättrat sitt löneläge mest jämfört med andra yrkesgrupper de senaste åren.
Fakta om sjuksköterskors löner
DN:s ledare "För kvinnornas skull måste industrin stå tillbaka"
Den svenska lönebildningsmodellen bygger på att arbetsgivare och fack följer det märke som sätts av parterna inom den internationellt konkurrensutsatta industrin. Det har gett medarbetare i välfärden stabila reallöneökningar under de senaste 20 åren. Industrins löneökningstakt för åren 2017, 2018, 2019 ligger på lite drygt 2 procent per år. Som jämförelse har löneökningstakten för sjuksköterskor nationellt i genomsnitt legat över 4 procent per år under samma period.
Satsningarna på sjuksköterskorna hos regioner och kommuner har gjorts inom ramen för industrimärkets nivå. Sifferlösa avtal med lokal lönebildning och individuell och differentierad lönesättning gör det möjligt att satsa extra på vissa yrkesgrupper, men ändå på totalen hålla sig inom löneökningstakten på svensk arbetsmarknad. Det är det som gjort det möjligt att en sjuksköterskas lön i genomsnitt ökat med 6 000 kronor i månaden mellan 2013 och 2017.
Löneavtalen med våra motparter bygger på lokal lönebildning. Lönen ska sättas nära verksamheten ute i kommunerna och regionerna, och helst i dialog mellan chef och medarbetare. Det är byggstenar i de nuvarande avtal vi har med våra centrala motparter, som omfattar över en miljon arbetstagare organiserade i 26 olika fackförbund, inklusive Vårdförbundet. Lokal lönebildning är en förutsättning för att kommuner och regioner ska kunna fortsätta satsa på viktiga yrkesgrupper.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer