Svensk skola står inför flera utmaningar. Det allra viktigaste för SKL och våra medlemmar är att möta lärarbristen och säkra kompetensförsörjningen i skolan för åren framöver.
Under sommaren har SKL och lärarfacken haft medlarnas uppdrag att reda ut vad de turordnings- och omställningsregler som diskuterats i förhandlingarna innebär. Överenskommelsen om tidig lokal omställning och turordning hänger ihop och skapar förutsättningar för tidiga omställningsinsatser och kompetensutveckling. Det är det som är poängen – inget annat.
Jag konstaterar att alla andra fackförbund inom vår sektor redan har undertecknat överenskommelsen om tidig lokal omställning och turordning. Det är i dag bara de båda lärarorganisationerna som står utanför. Skulle vi komma överens med lärarfacken frigörs runt 200 miljoner kronor för lärares kompetensutveckling och omställning. Det tycker jag vore mycket bra som ett av flera sätt att möta lärarbristen.
Det finns en del röster i diskussionen som gör gällande att de kommunala skolarbetsgivarna och SKL inte ser lärarbristen som ett bekymmer. Inget kunde vara mer fel. Det är ju vi som gång på gång påtalar i samhällsdebatten det faktum att andelen barn och unga ökar mycket mer än andelen i arbetsför ålder. Det ger en arbetskraftsbrist, inte minst i skolan.
Arbetsförmedlingen kom så sent som i fredags med nya siffror över bristyrken och så gott som samtliga tjänstekategorier i skolan finns ju med. Inget i de diskussioner som SKL och lärarfacken haft under våren och sommaren har alltså handlat om att säga upp lärare. Tvärtom har förhandlingarna i huvudsak handlat om vad vi som parter gemensamt kan göra för att möta lärarbristen.
SKL vill öka möjligheterna för arbetsgivare att stödja redan anställda att läsa hela eller delar av lärarutbildning och nå behörighet samtidigt som personen arbetar. Flera kommuner - Uppsala, Österåker, Tierp, Lidingö och Malmö - erbjuder redan i dag anställda i fritidshem eller förskola utbildning till lärare i fritidshem respektive förskollärare. Ska vi klara skolans utmaningar och att få tillräckligt många behöriga lärare i skolan, så måste vi ta vara på alla medarbetares kompetens och engagemang. Tidig lokal omställning är en viktig del i detta.
Nu fortsätter medlingen, och från SKL:s sida hoppas vi på konstruktiva och bra diskussioner. Sveriges lärare och vi som arbetsgivare behöver ett bra avtal som möter skolans utmaningar. Det är min målbild nu.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer