Tillgången på vårdpersonal är inte tillräcklig för att möta den efterfrågan som uppstår till följd av en ökande och åldrande befolkning. Nästan alla regioner redovisar fortsatt brist på ett flertal yrkesgrupper inom sjukvården, enligt Socialstyrelsens senaste arbetsmarknadsenkät.
Av Socialstyrelsens rapport framgår att antalet medarbetare i praktiskt taget alla vårdyrken har ökat i relation till antalet invånare mellan 2000 och 2016. Exempelvis har antalet sjuksköterskor per invånare ökat sedan millennieskiftet, men 20 av 21 regioner bedömer ändå att de har brist på sjuksköterskor. För mig visar det här att regionerna under en allt tuffare konkurrenssituation har fortsatt locka till sig kompetenta medarbetare. Det faktum att antalet sysselsatta ökat per invånare visar också att regionerna höjt ambitionsnivån för hälso- och sjukvårdens verksamhet.
Socialstyrelsen: Fortsatt personalbrist i hälso- och sjukvården
De kommande åren kommer gapet mellan tillgång på arbetskraft och efterfrågan på välfärdstjänster att växa ytterligare. Och gapet kommer inte att kunna stängas enbart genom att utbilda och rekrytera fler. Vi behöver möta vårdens kompetensförsörjningsutmaning med kompletterande åtgärder. Det krävs förändringar i hur verksamheterna organiseras och i medarbetarnas arbetssätt. Det handlar bland annat om att utnyttja digitaliseringens möjligheter ännu bättre, att utveckla samarbetet mellan olika yrkesgrupper, se över yrkesroller och satsa ännu mer på kompetensutveckling och utbildning.
Jag tycker att Region Örebro är ett bra exempel på hur vårdarbetsgivare kan tänka kring förändringar i verksamhet, organisation och arbetssätt. De har infört en ny helt ny yrkeskategori – vårdnära servicevärdar – för att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor. De vårdnära servicevärdarnas arbetsuppgifter innehåller bland annat slutstädning av rum och sängar, mat- och måltidshantering, beställning och uppackning av förråd och transporter av patienter och prover. Tanken är att undersköterskor och sjuksköterskor ska kunna koncentrera sig på arbetsuppgifter som kräver sjukvårdskompetens.
Vårdförbundets senaste chefsenkät visar att vårdens chefer ser flera framtidsutmaningar, bland annat nya arbetssätt, hantera digitaliseringen och möta en växande grupp multisjuka äldre. Den absolut största utmaningen, enligt de 1 300 svarande vårdcheferna, är kompetensförsörjningen.
Under våren ska SKL och Vårdförbundet förhandla fram ett nytt kollektivavtal för omkring 90 000 medarbetare i vården. När vi nu går in i de förhandlingarna känns det bra att det finns en gemensam syn på att kompetensförsörjningen är vårdens största utmaning de kommande åren.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer