Det har varit en lång och varm sommar, vilket har varit härligt på många sätt och vis. Men det vackra vädret gjorde också att det var extremt torrt i skog och mark, och flera omfattande skogsbränder har rasat runtom i landet.
Brandmän, övrig personal och volontärer som på olika sätt har deltagit i arbetet har verkligen gjort heroiska insatser.
I samband med att bränderna spred sig började det komma in fler och fler frågor från arbetsgivare runt om i landet. SKL tillsatte en arbetsgrupp med olika kompetenser i syfte att stötta arbetsgivarna på ett bra sätt i frågor rörande konsekvenserna av värmen, torkan och skogsbränderna. Vi hade bland annat löpande kontakt med berörda myndigheter, vi bistod med kommunikationsstöd och vi tog fram och spred information.
Stöd och information i läge med värme, torka och bränder
Fackförbunden på räddningstjänstområdet kom också in med en framställan om att teckna ett centralt krisavtal och frågan om brandmännens olika villkor och löner uppmärksammades av flera medier.
Heltidsanställda brandmän och beredskapsbrandmän har olika avtal och dessa har olika villkor och ersättningskonstruktioner. De beredskapsbrandmän som har rest iväg för att delta i släckningsarbetet har fått en annan ersättning än heltidsbrandmännen. Det har uppfattas som orättvist att personer som arbetar sida vid sida har olika ersättningar.
Avtalen fungerar i grunden och ska inte vara lika eftersom karaktären på anställningarna skiljer sig åt. Beredskapsanställda brandmän är anställda för att ligga i beredskap och rycka in när något händer. De har en annan huvudarbetsgivare. Men dagens avtal är inte fullt ut konstruerade för den här typen av situationer.
SKL kommer därför att sätta oss ner med räddningstjänstens arbetsgivare och diskutera hur det har fungerat under sommaren och även om det finns anledning att vidta några åtgärder framöver.
Flera arbetsgivare behöver rekrytera beredskapsbrandmän framöver. Det är därför glädjande att media har rapporterat att intresset för att bli beredskapsbrandman har ökat efter sommarens bränder. Flera räddningstjänster har lyckats väldigt bra med rekrytering, bland annat Norrtälje och Brandkåren Attunda.
SKL anser att ett antal saker bör ändras i lagstiftningen för att underlätta rekryteringen av beredskapsbrandmän. Vi har påtalat för Socialdepartementet att det sociala trygghetssystemet inte är anpassat för personer som även har en tjänst som beredskapsbrandman. Det är en faktor som kan avhålla personer från att vilja ta jobb som beredskapsbrandman. SKL kommer att jobba aktivt med att stötta arbetsgivarna i deras arbete med att rekrytera beredskapsbrandmän under hösten.
Jag vill också passa på att påminna om att vi, tillsammans med MSB, här berättar mer om vad det innebär att vara deltidsbrandman.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer