För några veckor sedan släppte Arbetsmiljöverket en rapport där man visar att arbetsmiljön har blivit bättre för socialsekreterare inom socialtjänsten. Högskolan i Gävle presenterade i en studie preliminära forskningsresultat som visar att arbetsvillkoren för yrkesgruppen har förbättrats.
Studien bygger på enkäter som socialsekreterare och deras chefer svarat på i samband med att man genomfört arbetsmiljöinspektioner på arbetsplatsen. Studien visar att på de ställen där inspektionerna har fullföljts, har arbetsmiljön förbättras. En förklaring kan vara att uppmärksamheten gör att engagemanget för arbetsmiljöarbetet ökar.
Nyhet från Arbetsmiljöverket: Bättre arbetsmiljö för socialsekreterare efter inspektioner
I en studie som just nu genomförs vid Högskolan i Gävle, har man valt att undersöka socialsekreterares arbetsvillkor och välmående år 2003, 2014 samt 2018. När resultaten från 2018 hade samlats in, kunde man se att på senare år har arbetsvillkoren förbättrats och att andelen som upplever att de har för mycket att göra hade sänkts avsevärt.
Nu ska vi inte dra alltför stora slutsatser då det endast är preliminära resultat men tendensen visar att vi är på rätt väg. Jag ser fram emot att läsa slutrapporten när forskningsprojektet är avslutat.
Nyhet från Suntarbetsliv: Socialtjänsten kryar på sig
Det här förbättringarna är väldigt glädjande och jag tycker att det är synd att den här typen av nyheter har svårt att få plats i dagens mediedramaturgi som till stor del bygger på att händelser är antingen succé eller katastrof. Det finns sällan plats för långsiktiga förbättringar av detta slag. Men det är ju så förbättringsarbete oftast ser ut – små steg under en längre tid.
Många har en bild av att arbetsmiljön blivit allt sämre i kommuner och regioner. I rapporten "Arbetsmiljön i kommuner och regioner" kan vi i själva verket se andelen som upplever sig ha en hög arbetsbelastning, ett psykiskt påfrestande arbete eller blivit utsatt hot och våld i arbetet har legat oförändrat och till och med minskat under de senaste femton åren. Vilket så klart inte innebär att vi ska tappa engagemanget för att fortsätta arbetet med att förbättra arbetsmiljön.
Arbetsmiljön i kommuner och regioner
Min slutsats är att förändringar i arbetsmiljön handlar ofta om långsiktiga processer. Det är genom konsekvent och uthålligt arbete som vi gemensamt kan skapa en bra arbetsmiljö. Nyckelordet i det systematiska arbetsmiljöarbetet är just att det sker systematiskt, det är inget som man kan plocka fram och lägga undan vid valda tillfällen. Därför ska det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivas långsiktigt och inte som ett kortlivat projekt.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer