Nu har det gått mer än ett och ett halvt år sedan #metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier.
I dagarna har jag - som så många andra -upprörts av SVT:s dokumentär om Josefin Nilssons tragiska öde. Självklart blir man förbannad över hur mäns trakasserier och våld mot kvinnor fortgår och att vi tillsammans inte lyckas göra tillräckligt för att stävja det. En hel del av de händelser som uppmärksammats har utspelat sig på olika arbetsplatser.
Mot den bakgrunden är det viktigt att vi alla arbetar med våra normer och att vi gör upp med tystnadskulturer som kan förhindra att frågorna lyfts och hanteras på bästa sätt. Att arbetsgivare agerar och tar ansvar i dessa frågor är dessutom en förutsättning för att vara en attraktiv arbetsgivare, kunna rekrytera och behålla personal. Vilket i sin tur är grundläggande för att vi ska bibehålla en effektiv och välfungerande välfärd.
Som chefer måste vi också vara tydliga så att alla medarbetare vet vad som gäller och att vi alla har ett ansvar att säga ifrån om jargongen är olämplig eller när en arbetskamrat hamnar utanför gänget.
I måndags arrangerade SKL tillsammans med Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket, en webbkonferens om just trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling i arbetslivet. I samband med den, presenterade vi också SKLs nya skrift ”Sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling”.
Den tydliggör skillnader och likheter mellan arbetsmiljölagen, diskrimineringslagen. Syftet är att du som arbetsgivare ska veta vilket ansvar du har utifrån båda regelverken. Vi hoppas att den ska ge dig vägledning i ditt viktiga arbete!
SKL:s skrift Sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer