Nu har vi ett nytt avtal klart för omkring 90 000 medarbetare i vården. Avtalet är sifferlöst för att ge utrymme för lokal lönebildning. I avtalet prioriteras särskilt yrkesskickliga medarbetare, vilket förbättrar möjligheterna till ökad lönespridning och fortsatt god löneutveckling i vården.
Vi är överens med Vårdförbundet om att kompetensförsörjningen är en av vårdens största utmaningar. Därför är det viktigt att ett nytt avtal möter den situationen. Vi vet sedan tidigare att efterfrågan på hälso- och sjukvårdstjänster kommer att öka markant de kommande åren. Samtidigt är konkurrensen om arbetskraften tuffare än på länge och det råder stor efterfrågan på arbetskraft i många vårdyrken. Som arbetsgivare behöver vi tänka nytt och varje rekrytering vi står inför är ett bra tillfälle för det.
Fakta om nytt avtal med Vårdförbundet
Det nya avtalet möter vårdens behov och utmaningar på flera sätt. Prioriteringen av särskilt yrkesskickliga medarbetare ska ge goda förutsättningar att öka lönespridningen. Och det behövs. Vi håller med Vårdförbundet om att lönestrukturen behöver utvecklas. Under avtalsperioden kommer vi gemensamt att arbeta för att nå en lönestruktur som är anpassad till kommuners och regioners verksamhet. Hur prioriteringen av särskilt yrkesskickliga ska göras är en fråga för varje enskild kommun och region. Grunden i det centrala avtalet är att dialog ska ske om dessa arbetstagare mellan de lokala parterna.
Avtalet sätter också fokus på kompetens- och karriärutveckling. Tillsammans med Vårdförbundet ska vi stödja det lokala arbetet med att ta fram, utveckla och implementera karriärmodeller. Strukturerade och väl fungerande karriärmodeller kan bidra till såväl verksamhetens mål som medarbetarnas kompetensutveckling och möjligheterna att göra karriär i yrket över tid.
Det är viktigt att komma ihåg att kommuner och regioner i många fall redan jobbar med att prioritera vissa yrkesgrupper. De senaste åren har exempelvis löneutvecklingen för sjuksköterskor legat i topp i jämförelse med många andra yrkesgrupper. Det har möjliggjorts av lokal lönebildning där lokala parter tar ett gemensamt ansvar för verksamheten och hur den ska utvecklas och förbättras. I det nya avtalet finns en tydlig riktning i att prioritera de särskilt yrkesskickliga medarbetarna.
På många håll gäller samma sak för karriärmöjligheter. Det finns och pågår arbete med tydliga karriärvägar och att kunna erbjuda goda utvecklingsmöjligheter. Ett exempel är att alla regioner redan idag betalar lön under studietiden för sjuksköterskor som går efterfrågade specialistutbildningar Även här tar lokala parter ett gemensamt ansvar för att medarbetarna ska kompetensutvecklas och kunna göra karriär. Det nya avtalet förstärker medarbetarnas karriärmöjligheter ytterligare genom att stödja utvecklingen av tydliga karriärmodeller.
När det gäller att möta kompetensförsörjningen i vården råder en bred samsyn mellan arbetsgivare och fackförbund. Här blir det viktigt att fortsätta bygga på det gemensamma ansvar för verksamhets- och kompetensutveckling som finns på central och lokal nivå. Det nya avtalet blir ett av flera viktiga verktyg att arbeta med för att möta de utmaningar vården står inför.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer