Lärarbristen kommer att växa de närmaste åren. Och det kommer inte att räcka med att utbilda fler lärare. Det behövs dessutom en rad andra insatser för möta rekryteringsbehovet. Det visar SKL:s nya rapport Skolans rekryteringsutmaningar – lokala strategier och exempel.
Fram till år 2027 kommer barn och elever öka med nästan 350 000 personer. Den stora ökningen ställer stora krav på skolans huvudmän och staten att titta på fler lösningar än att enbart utbilda fler lärare. Exempelvis genom att vidareutbilda redan anställda lärare, erbjuda en hälsofrämjande arbetsmiljö, öka samarbetet mellan olika yrkesgrupper i skolan och förlänga arbetslivet med ett par år.
SKL:s rapport lyfter ett 20-tal exempel på hur kommuner arbetar med att möta de ökande rekryteringsbehoven. På Blommensbergsskolan gjorde man förändringar i organisationen med fler biträdande rektorer och genomförde en rad åtgärder som att rensa i lärarnas uppgifter och scheman och gav lärarna mer stöd i sitt uppdrag. Sjukfrånvaron gick ner från 5,6 procent år 2012 till 1,5 procent år 2016.
Skolans rekryteringsutmaningar – lokala strategier och exempel
Jag vill också påminna om SKL:s rapport Sveriges viktigaste jobb finns i välfärden. Det är en färsk rekryteringsrapport som innehåller statistik över praktiskt taget alla välfärdsyrken och presenterar nio strategier som kommuner, landsting och regioner kan använda för att möta välfärdens rekryteringsbehov.
Sveriges viktigaste jobb finns i välfärden – Rekryteringsrapport 2018
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer