Att kunna tala och göra sig förstådd med hjälp av språket gör att man känner sig mer inkluderad, såväl i samhället som på sin arbetsplats. En viktig pusselbit till att underlätta denna inkludering är att arbeta med språkutveckling på arbetsplatsen.
De kommande åren står välfärden inför en stor utmaning. Vi blir allt fler yngre och äldre, det leder till att efterfrågan av välfärdstjänster ökar. Samtidigt ökar inte den arbetsföra befolkningen alls i samma takt. Faktum är att den enda ökningen i den gruppen sker tack vare att människor i arbetsför ålder har invandrat till Sverige.
Många har dessutom kommit till Sverige med utbildningar och erfarenhet som behövs i välfärdens yrken. Det måste vi ta tillvara på.
Kommunikation är en nyckelkompetens inom välfärdens största yrkesgrupper och ofta en förutsättning för själva utförandet av yrkena. Det innebär att den som kommer till Sverige från ett annat land kan tillföra värdefull språkkompetens. Samtidigt innebär det att personen plötsligt måste lära sig arbeta på ett nytt språk – svenska. Det är en process som tar tid. Hur kan vi arbetsgivare stötta i den utmaningen?
SKL har i samarbete med föreningen Vård- och omsorgscollege vidare utvecklat konceptet språkombud. Att arbeta med språkombud ersätter inte en formell språkundervisning, men kan vara ett effektivt sätt att utveckla och upprätthålla de språkfärdigheter som erövras under språkutbildningen. Ett språkombud är en medarbetare som genomgått en språkombudsutbildning och fått ett särskilt ansvar för att stötta språkutveckling på sin egen arbetsplats. Språkombudsutbildningen är framtagen för vård och omsorg, inklusive hälso- och sjukvårdens yrken, men konceptet har även använts inom andra verksamheter.
Här vill jag poängtera att språkombud inte bara kan stötta språkutveckling hos personer som har svenska som andraspråk, utan också svensktalande personer som kan behöva stöttning vid skriftlig och/eller muntlig kommunikation.
Nyligen publicerades även en handbok för dig som vill veta mer om vad det innebär att arbeta språkutvecklande och hur det kan gå till i praktiken. Handboken ”Lyft språket på jobbet!” innehåller tips och råd på hur man kan bygga en språkutvecklande arbetsplats och finns att ladda ner eller beställa.
Handboken ”Lyft språket på jobbet!”
Till sist vill jag tipsa om ett seminarium på just detta tema. Den 18 september arrangerar SKL tillsammans med VO-college ett kostnadsfritt seminarium där vi kommer att prata om strategier och verktyg för att arbeta med språkutveckling på arbetsplatsen.
Att arbeta med att utveckla språk och kommunikation är något jag tror alla arbetsplatser behöver göra. Och jag tror att den arbetsgivare som kan erbjuda språkutvecklande arbetsplatser är attraktiv, både för dagens och framtidens arbetskraft.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer