Cirkulär – viktig information från SKR och Sobona
Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Exempel på krisartade händelser kan vara olyckshändelser med omfattande påverkan, som naturkatastrofer, bränder och översvämningar, utbrott av epidemier, terrordåd eller hot. Avtalet berör bland andra räddningstjänstpersonal, personal som arbetar med infrastruktur samt vård- och omsorgspersonal. Avtalet aktiveras av arbetsgivarparterna SKL och Sobona.
Detta cirkulär innehåller rekommendation till beslut om att teckna lokalt kollektivavtal (LOK).
Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation träffade den 28 juni 2019 Överenskommelse om Krislägesavtal med Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFRs förbundsområden Allmän kommunal verksamhet och AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer samt med Brandmännens Riksförbund.
Avtalet gäller från och med den 1 juli 2019 och tillsvidare.
Arbetsgivarna inom kommun- och regionsektorn har ett särskilt ansvar för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner såsom sjukvård, kommunikation och annan samhällsservice samt att skydda medborgarna. Detta gäller särskilt i extra påfrestande situationer, där verksamheterna kan få svåra bemanningsproblem.
I samband med de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 aktualiserades ett antal frågor om anställningsvillkor och ersättningar för arbetstagare som arbetade i samband med bränderna. Det blev tydligt att befintliga kollektivavtal är otillräckliga i denna typ av situationer. SKL och Sobona bedömde därför att det var nödvändigt att ta fram ett särskilt kollektivavtal som ska gälla vid krislägen.
Syftet med Krislägesavtalet är att ge en större flexibilitet vad gäller arbetsskyldighet, arbetstid och villkor i övrigt. För att uppnå detta behöver högre ersättningar utges.
Kollektivavtalen för den ordinarie verksamheten ska tillämpas så långt det är möjligt. Är kriterierna i Krislägesavtalet inte uppfyllda kan avtalet inte aktiveras.
Med krisläge avses i detta avtal en sådan händelse eller händelseförlopp som avviker från det normala, som innebär allvarliga samhällsstörningar, kräver omedelbara insatser av en kommun, ett landsting/region, kommunalförbund eller kommunalt företag eller flera i samverkan, och som medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i den kommunala verksamheten.
Krislägesavtalet kan aktiveras vid exempelvis olyckshändelser med omfattande påverkan, naturkatastrofer som bränder och översvämningar, utbrott av epidemier, terrordåd eller hot. För att Krislägesavtalet ska vara tillämpligt krävs:
Inaktivering av Krislägesavtalet sker enligt samma principer som gäller för aktivering.
Vid frågor om detta cirkulär kontakta:
Annika Bjursell, SKL
Johanna Read Hilmarsdottir, SKL
Johan Thörn, SKL
Peter Öhrström, Sobona
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.