Andelen skolbarn som anger att de utsatts för mobbning har ökat, menar SCB i en statistisk lägesbild av Sveriges arbete med Agenda 2030.
På SKL ser vi att intresset för att utveckla det förebyggande arbetet mot kränkningar är stort hos skolhuvudmän och skolor.
Skolan ska vara en trygg miljö för lärande och social utveckling. Det är något som pedagoger och rektorer arbetar aktivt med dagligen i sina verksamheter. Nio av tio elever känner sig också trygga i skolan. Dock visar flera undersökningar en nedåtgående trend de senaste åren.
SCB pekar i sitt arbete med Agenda 2030 (FN:s globala hållbarhetsmål) på att andelen elever i åldrarna 11, 13 och 15 år som upplevt mobbning ökar bland både pojkar och flickor. Skolinspektionens skolenkät 2019 visar att tio procent av eleverna inte känner sig trygga i skolan. För fem år sedan var motsvarande siffra sju procent.
Även om situationen ser olika ut mellan olika skolor är trenden oroväckande. Det är också en spegling av ett omgivande samhälle med ett hårdare tonläge och samhällsklimat. Ett verkningsfullt förebyggande arbete mot kränkningar i alla skolor är således viktigt inte bara för att skolan ska vara en trygg miljö för elever och lärare här och nu, utan också för samhället i stort.
Genom en överenskommelse med regeringen ger SKL nu stöd till skolhuvudmän som vill utveckla det förebyggande arbetet mot kränkningar och våld genom att prova förebyggande metoder som är kunskapsbaserade. Fler än 100 kommuner anmälde intresse att delta och just nu bereder vi ansökningar från ett 60-tal kommuner.
Flera skolhuvudmän och skolor prövar redan nya och lovande arbetssätt som ger goda resultat i form av ökad trygghet och förbättrad lärmiljö. Under 2020 kommer SKL att starta ett nätverk för skolhuvudmän som vill hjälpas åt och lära av varandra. Det finns gott om lärande exempel.
Hör gärna de här eleverna från Rekarnegymnasiet i Eskilstuna kommun berätta hur de arbetar på sin skola (nedan).
Normbrytande arbete för bättre resultat och ökad trivsel, SVT
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
SKR:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Tack för att du hjälper oss!
Jag som bloggar här heter Per-Arne Andersson och är avdelningschef med ansvar för bland annat skola och förskola på SKR.
Kommentarer