Irja Sandin arbetar på Preera och bidrar till att leda projektet om mänskliga rättigheter i styrning och ledning framåt. Projektet arbetar ”agilt”, något som blir allt vanligare inom många olika områden. Men vad betyder det egentligen? Vi bad Irja förklara.
Mänskliga rättigheter (MR) i styrning och ledning
– Att arbeta agilt betyder att man inte har en färdig lösning när man går in i ett projekt, utan är öppen för nya perspektiv. Under resans gång omvärderar man och testar de nya lösningsförslagen. I det här utvecklingsarbetet betyder det att vi anpassar arbetet efter de nya perspektiv vi ser. Det betyder också att vi, även om vi tror att vi hittat en lösning, kommer att testa den ordentligt innan vi sätter punkt och är nöjda med vårt resultat.
Varför funkar det bra att arbeta agilt i det här projektet?
– I många projekt där akademisk fackkompetens är inblandad har man ofta en rad färdiga lösningar på problem som man lokaliserat. Men det kanske inte alltid fungerar bäst för den grupp som man arbetar med. I det här fallet handlar det om att rättighetsbärarna ju faktiskt själva är experter på hur deras behov ser ut. Men olika strukturella förutsättningar och krav gör att de önskemålen inte alltid kan tillgodoses. Då måste praktik och teori måste mötas. Därför är det ännu viktigare än vanligt när man jobbar med MR, att kunna arbeta med olika perspektiv.
– Några som är väldigt bra på det här är t ex teknikföretag. Här testas allting av ”superusers” innan de presenteras för allmänheten. Hade man testat insatser för mänskliga rättigheter på samma sätt så hade resultatet blivit mycket närmare vad som faktiskt behövs.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
SKR:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKR:s blogg om Mänskliga rättigheter. Vi som bloggar är Cecilia Berglin, Cecilia Ramqvist och Björn Kullander, och ingår i den projektgrupp som arbetar med överenskommelsen med regeringen fram till 1 sepetember 2020.
I bloggen berättar vi om olika utbildnings- och utvecklingsprojekt med fokus på praktiskt rättighetsarbete för politik och förvaltning i kommuner och regioner. Vi har också ambitionen att dela med oss av nationella och internationella erfarenheter av aktivt arbete för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter.
Kommentarer