Brons i Yrkes-VM till Jonna Mjörnell

I tisdags knep undersköterskan Jonna Mjörnell brons i kategorin vård och omsorg. En mycket stark prestation som SKL bara kan applådera!

Yrkes-VM, eller WorldSkills, som det officiellt kallas är en av världens största tävlingar. Över 1 300 ungdomar från 68 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar.

Men hur går det egentligen till att tävla i vård- och omsorg kan en undra? Jo, under tre dagar får de tävlande genomföra olika scenarion med statister som agerar patienter och anhöriga. Under momenten får de visa upp hela sin kapacitet och kunnande som undersköterska, inte bara inom sjukvård och omvårdnad utan också hur man bemöter en patient/brukare och anhöriga. Kort sagt, alla delar som utgör grunden för en god vård och omsorg. Dessutom sker allt detta på engelska och med publik!

SKL står tillsammans med Kommunal och Vårdföretagarna bakom och sponsrar med hjälp av Vård- och omsorgcollege yrkestävlingarna i vård- och omsorg, först regionala deltävlingar som sker ute på olika skolor och sedan SM där vinnaren får bli en del i yrkeslandslaget och tävla för Sverige i VM. Med vårt stöttande vill vi visa upp vad det faktiskt innebär att arbeta som undersköterska och skapa intresse för yrket.

Ökad synlighet

Jonnas deltagande och goda insats får mig att tänka tillbaka på den rapport som vi släppte i måndags om ungdomars intresse för välfärdsjobben. Ett av de råd som de unga gav i studien, var att man efterfrågade en ökad synlighet över de jobb som finns vår sektor. Här måste vi som arbetsgivare bli bättre på att berätta om och visa upp vår sektor.

Jag tycker att Jonnas framgångar är ett utmärkt exempel på att visa upp den bredd som välfärdens undersköterskor besitter. Hur varje vårdsituation är unik och måste hanteras utifrån varje individs specifika behov. Att arbeta som undersköterska är verkligen att ha ett av Sveriges viktigaste jobb.

För att hjälpa till med att sprida information om hur det är att arbeta som undersköterska, vill jag påminna om det rekryteringsmaterial som vi har tagit fram. Liknande material finns även framtaget för sjuksköterskeyrket.

Rekryteringsmaterial undersköterskor

Till sist, återigen ett stort grattis till Jonna!

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKR!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKR:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

  • 2019-12-02
   Morgondagens medarbetare finns i alla åldrar
   För våra medlemmar är unga en viktig målgrupp att rekrytera. Men vi får samtidigt inte glömma bort de som befinner sig mitt i livet.
   Läs mer
  • 2019-11-20
   Bakläxa för regeringens tjänstepensionsförslag
   Regeringens förslag till förändringar och försämringar för tjänstepensionsföretag och kommunalt anställdas tjänstepension får bakläxa. SKL och facken har under två år jobbat hårt för att få regeringen att skrota de missriktade förslagen. Arbetet har nu gett resultat. Riksdagen beslutade den 13 november att regeringen måste göra rejäla förändringar i förslagen.
   Läs mer
  • 2019-11-15
   Från specialkost till central avsiktsförklaring
   Nyss hemkommen från Kvalitetsmässan i Göteborg vill jag gärna dela några tankar från det arrangemang vi anordnat tillsammans i Arbetsmiljörådet, ett seminarium om lokala strategier för friskare arbetsplatser.
   Läs mer
  • 2019-11-11
   Avtal 20: Långsiktiga planeringsförutsättningar och lokal lönebildning
   Förberedelserna för nästa års avtalsrörelse är i full gång. Under november träffar vi kommuner och regioner för att få deras inspel inför vårens förhandlingar med facken. Våra medlemmar vill se långa avtalsperioder och lokal lönebildning med en individuell och differentierad lönesättning.
   Läs mer
  • 2019-10-23
   Starka omvärldsfaktorer påverkar nästa års avtalsrörelse
   Kollektivavtalen för merparten av de 1,2 miljoner anställda i kommuner och regioner ska förhandlas om under våren 2020. De nya huvudöverenskommelserna behöver ta hänsyn till ett ansträngt ekonomiskt läge, den demografiska utvecklingen, en allt tuffare konkurrens om arbetskraften och en ökad efterfrågan på välfärdstjänster.
   Läs mer
  • 2019-10-22
   Långsiktigt arbete för friskare arbetsplatser
   Arbetsmiljön är något som diskuteras och debatteras flitigt på många arbetsplatser i välfärdens verksamheter. Det är bra, och framför allt nödvändigt. Oavsett hur bra eller dålig en chef eller medarbetare upplever arbetsmiljön på just deras arbetsplats, är målet samma som för all verksamhetsutveckling – det ska alltid bli bättre.
   Läs mer
  • 2019-10-21
   Ökad förändringstakt nödvändig i välfärdens verksamheter
   SKL:s Ekonomirapport visar att en hårt ansträngd ekonomi, ett starkt demografiskt tryck och statliga neddragningar gör det allt tuffare att hitta rätt kompetens till välfärdens yrken. Nu behöver förändringstakten öka i kommuner och regioner när det gäller organisation och arbetssätt.
   Läs mer
  • 2019-10-14
   Förbättrad arbetsmiljö för socialsekreterare
   För några veckor sedan släppte Arbetsmiljöverket en rapport där man visar att arbetsmiljön har blivit bättre för socialsekreterare inom socialtjänsten. Högskolan i Gävle presenterade i en studie preliminära forskningsresultat som visar att arbetsvillkoren för yrkesgruppen har förbättrats.
   Läs mer
  • 2019-10-04
   Statliga lagförslag riskerar att slå hårt mot tjänstepensionen
   Regeringen och Finansinspektionen har lagt fram förslag till lagar och föreskrifter som kommer att göra det svårare att avkastning på tjänstepensionskapital och sannolikt kommer att öka kraven på högre tjänstepensionsinsättningar framöver. Förslagen riskerar att leda till att medarbetare i välfärdsyrken får lägre tjänstepensioner. Det är ett obegripligt och rättsosäkert agerande av staten.
   Läs mer
  • 2019-09-19
   Samverkan för friskare arbetsplatser
   Samverkan mellan fack och arbetsgivare är ett viktigt arbetsgivarpolitiskt verktyg för att finna lösningar på komplexa utmaningar i arbetslivet, såväl nationellt som lokalt. Den 13 november bjuder SKL och de fackliga parterna in till ett webbsänt seminarium om hur kommuner och regioner kan utveckla strategier för friskare arbetsplatser.
   Läs mer

  Prenumeration

  Sidfot