Att motverka tystnadskulturer

Välkommen till ett kostnadsfritt lunchseminarium där vi djupdyker i frågor kring rapporteringskanaler. 2017 lanserades en unik överenskommelse inom sektorn vård, omsorg och personlig assistans. Överenskommelsen innehåller konkreta riktlinjer för hur sektorns aktörer kan agera för att undvika korruptionsrisker.

Anmäl dig

Lunchseminarium - Att motverka tystnadskulturer (PDF, nytt fönster)

Innehåll

2017 lanserades en unik överenskommelse mot korruption inom sektorn vård, omsorg och personlig assistans. Överenskommelsen innehåller konkreta riktlinjer för hur sektorns aktörer kan agera för att undvika korruptionsrisker men också rekommendationer till hur det förebyggande arbetet kan struktureras inom organisationen.

Den 5 november arrangerar SKL tillsammans med Arbetsgivarföreningen KFO, Vårdföretagarna och Institutet mot mutor, IMM till ett kostnadsfritt lunchseminarium. Under seminariet djupdyker vi i en av de komponenter som enligt överenskommelsen bör ingå: rapporteringskanaler.

En färsk rapport från Brottsförebyggande rådet presenteras om tystnadskulturer, följt av presentationer om visselblåsning och arbetet med införandet av det nya visselblåsningsdirektivet. Direktivet kommer bland annat att ställa krav på flera aktörer att inrätta visselblåsningssystem samt arbetsrättsliga aspekter på visselblåsning. Seminariet avslutas med en paneldiskussion om praktiska frågor som kan uppstå vid arbetet med rapporteringskanaler.

Seminariet riktar sig främst till aktörer inom vård, omsorg och personlig assistans men bör vara av intresse även för aktörer inom andra sektorer.

Arrangörer

SKL, Arbetsgivarföreningen KFO, Vårdföretagarna och Institutet Mot Mutor, IMM.

Medverkande

 • Johanna Skinnari, utredare Brottsförebyggande rådet
 • Olof Widgren, kansliråd Arbetsmarknadsdepartementet
 • Göran Söderlöf, senior arbetsrättsjurist SKL
 • Anna Romare, arbetsrättsjurist Vårdföretagarna/Almega
 • Sven Rosqvist, chefsjurist Arbetsgivarföreningen KFO
 • Natali Engstam Phalén, generalsekreterare Institutet mot mutor.

Tid

Lunchseminariet pågår kl. 11.30-13.00. En enklare lunch serveras från kl. 11.15 i IMMS:s föreläsningssal på Brunnsgatan 2.

Så påverkas kurser och konferenser av det nya coronaviruset

Informationsansvarig

 • Ann Sofi Agnevik
  Förbundsjurist
 • Cecilia Berglin
  Handläggare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!