SKR:s dag för offentliga måltider 2020 - webbinarium

Välkommen till ett halvdagswebbinarium om offentliga måltider för kommuner och regioner. Under sändningen ges du möjlighet att diskutera aktuella frågor med centrala myndigheter och med andra kommuner och regioner samt lyssna till nya, spännande initiativ inom området.

Anmäl dig

Notera att programmet är preliminärt och kan komma att justeras.

Varmt välkommen!

Branschriktlinjer för offentlig säker mat

Program

08.00

Välkommen

08.10

Branschriktlinje för offentlig säker mat – en uppdatering

Maja Högvik, SKR, och Gunnel Berdén, Mat & Rätt, presenterar SKR:s branschriktlinje för offentlig säker mat.

08.30

Nationella matsvinnskartläggningen

Karin Fritz, Livsmedelsverket, presenterar den nya matsvinnskartläggningen om hur mycket mat som slängs på skolor och på äldreboenden.

08.50

Ursprung på livsmedel i offentliga kök

Eva Sundberg, Projektledare för MATtanken och sakkunnig kring mat och måltider på Jordbruksverket och Anna Svartsjö, Södertälje kommun tillika engagerad i Kost & Närings fokusgrupp för upphandling, berättar om deras arbete med ursprung på livsmedel i offentliga kök.

09.35

Bensträckare

09.50

Kunskapsklivet för klimatsmarta offentliga måltider

Maria Helmersson, Senior Projektledare, RISE Research Institutes of Sweden, berättar om kunskapsklivet för klimatsmarta offentliga måltider och om andra projekt RISE driver med koppling till offentliga måltider. Sofie Axelsson, Ale kommun, berättar om vad de konkret gör i sin verksamhet inom ramen för projektet.

10.30

Specialkost – en gemensam linje

Representanter för Kost & närings fokusgrupp för skola och förskola, Marianne Backrud Hagberg, Nyköpings kommun och tillika ordförande i Kost & Näring, Camilla Wiström, Katrineholms kommun, Gunilla Martinsson, Munkedals kommun och Kerstin Berg, Kalmarsunds gymnasieförbund, berättar om branschöverenskommelsen för specialkost.

11.20

Varför är det så krångligt med livsmedelsupphandling?

Dagliga inleveranser och ständiga pris- och sortimentsförändringar gör livsmedel till en delikat utmaning för upphandlare och kost-/måltidschefer. Vilka är de viktigaste särdragen? Hur kan upphandlingsenheter och måltidsverksamheter verka tillsammans för att säkerställa en god(are) offentlig livsmedelsaffär? Anna Svartsjö och Linda Bjarle, Södertälje kommun reder ut begreppen. Dessutom presenteras den branschöverenskommelse för upphandling av livsmedel som på Kost & Närings initiativ förhandlats fram mellan upphandlande myndigheter och landets tyngsta livsmedelsproducenter och grossister.

12.00

Avslutning

Så påverkas kurser och konferenser av det nya coronaviruset

Frågor om anmälan

Informationsansvarig

  • Maja Högvik
    Handläggare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!