Informationsmöte om lagkrav om obligatorisk e-fakturering vid inköp

Den 1 april 2019 träder den nya lagen om e-fakturering till följd av offentlig upphandling ikraft. Informationsmötet den 6 december handlar om vad lagkravet innebär samt om det stöd som finns i form av material, film m.m.

Anmäl dig

Webbsänt informationsmöte om e-fakturalagen 6 december (PDF, nytt fönster)

Informationsmötet webbsänds. Det finns även möjlighet att ta del av informationen på plats (obs antalet platser är begränsade, först till kvarn gäller). Det finns möjligheter att ställa frågor under mötet via chat.

Den 1 april 2019 träder den nya lagen om e-fakturering till följd av offentlig upphandling ikraft. Enligt denna lag ska alla kommuner, landsting, regioner, kommunala bolag samt myndigheter ta emot fakturor elektroniskt, likaså ska leverantörerna skicka dem elektroniskt. Det gäller inköp, oavsett belopp, från detta datum och för upphandlingar som påbörjas den 1 april (avtal ingångna innan detta datum omfattas inte).

PDF-fakturor anses inte som e-fakturor. Offentliga köpare ska kunna ta emot e-fakturor enligt den europeiska standarden och leverantörer ska skicka enligt denna standard, om inte annan standard överenskommits.

Det finns en ny europeisk standard och som ska användas i Sverige, den s.k. PEPPOL BIS fakturan.

Vad innebär då lagkravet? Vad innebär att en ny europeisk standard finns och hur förhåller sig den till Svefakturan som är brett använd i Sverige? Hur hanterar man lagkravet om man i dag har skanning?

Vid ett informationsmöte som anordnas den 6 december kl. 9:30-11:00 ca kommer vi att berätta om detta samt även om det stöd som finns i form av material, film med mera.

Ur programmet

  • Genomgång av lagkravet på obligatorisk e-fakturering
  • Stöd vid införande och breddning av e-fakturering;
    o i egna organisationen och
    o gentemot leverantörerna
  • Den nya standarden för e-faktura, PEPPOL Bis Billing 3
  • PEPPOL; kommunikation som möjliggörare
  • Frågor.
Så påverkas kurser och konferenser av det nya coronaviruset

Informationsansvarig

  • Kerstin Wiss Holmdahl

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!