Dokumentation: Stök på bibliotek - vad kan man göra?

SKR bjöd i februari 2020 in till ett webbinarium om hur man kan arbeta med att öka tryggheten och säkerheten för både medarbetare och besökare på biblioteken och minska ordningsstörningar, hot och våld. Det finns möjlighet att se sändningen i efterhand.

Om innehållet

Folkbiblioteken är öppna för alla. I och med att det är en plats där olika människor möts kan det uppstå konflikter. Det rapporteras ibland om ”stök på bibliotek”, om bibliotek som tillfälligt stängs och där väktare patrullerar. Hur stort problemet är skiljer sig åt, men oavsett är viktigt att gå igenom och titta på vilka risker och svåra situationer som kan uppstå.

Stök på bibliotek – ur olika perspektiv

Greta Berg, som arbetar med trygghet, säkerhet och brottsförebyggande på SKR berättade om hur det brottsförebyggande arbetet ser ut i kommunerna generellt och hur biblioteken kan finnas med i det arbetet.

Gunnar Sundqvist, som jobbar som utredare på Arbetslivssektionen på SKR, fokuserade på arbetsgivarperspektivet och gick igenom det regelverk och de arbetsmiljölagar som gäller och pratade både om vilket förebyggande arbete som krävs och vikten att ha rutiner vid akuta tillbud.Systematiskt arbetsmiljöarbete för att förebygga och hantera hot och våld (PDF, nytt fönster)

Exempel från Botkyrka och Landskrona

Sändningen innehöll även exempel som visade hur två kommuner har arbetat med dessa frågor med lyckat resultat, för både besökare och medarbetare.

Anja Dahlstedt, kultur- och fritidsdirektör i Botkyrka, berättade bland annat om det arbete som man gjort på biblioteket i Fittja.

Susann Ek, bibliotekschef i Landskrona stad, delade med sig av sina erfarenheter och de åtgärder man har infört på Landskrona stadsbibliotek.

Skrifter och film som det hänvisades till under sändningen

Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete, BRÅ

Öppna Jämförelser - Trygghet och säkerhet 2019, SKR

Orsaksanalys i lokalt brottsförebyggande arbete, BRÅ

Chefens arbetsmiljöansvar, SKR

Så klarar du arbetsmiljöansvaret, SKR

Filmen Torget, Youtube

Se sändningen i efterhand

Alla som anmälde sig till Stök på bibliotek får en länk till en textad version av sändningen som är öppen till och med 14 augusti.

Det går även bra att köpa tillgång till sändningen i efterhand. Priset är 500 kr exklusive moms.

Anmälan om efterköp av webbsändningen Stök på bibliotek

Så påverkas kurser och konferenser av det nya coronaviruset

Informationsansvarig

  • Greta Berg
    Handläggare
  • Maria Jacobsson
    Handläggare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!