Energi
Kommuner och regioner har en viktig roll för att säkerställa en hållbar och robust energiförsörjning lokalt och regionalt och därmed även för omställningen till ett resurseffektivt samhälle.
Energiplanering har potential att bidra till en bild av energiomställningen och möjliggöra en gemensam förståelse för mål, roller och samarbetsbehov. Kommuner och regioner är även viktiga energiproducenter, dels i sin roll som fastighets- och markägare och dels som ägare av energibolag.
Energiplanering i Boråsregionen – ett gemensamt åtagande
Västra Götaland står inför stora utmaningar vad gäller elförsörjning och kapacitet. Omfattande investeringar planeras de kommande åren i form av batterifabriker, petrokemiindustrin samt hamnverksamhet och sjöfart. Samtidigt är energiproduktionen i länet låg och beroende av tillkommande el stort.
Vart femte av Sveriges industrijobb finns i Västra Götaland. För Sveriges industri och konkurrenskraft är det därför avgörande att öka den fossilfria energiproduktionen i Västsverige. Kommunalförbunden har därför tillsammans med Västra Götalandsregion tagit fram en energiöverenskommelse för att samsyn och gemensamt arbete i Västra Götaland kring vad som krävs för att klara omställningen. Man är eniga om att elbehovet kommer dubbleras till 2030 samt att det kommer behövas mer lokal elproduktion för att möta behovet.
Boråsregionen – Sjuhärads kommunalförbund arbetar aktivt för att nå målbilden i den gemensamma energiöverenskommelsen. Detta görs inom ramen för Fossilfri Boråsregion som syftar till att ställa om till fossilfria transporter och att skapa en trygg energiförsörjning i Sjuhärad.
Resultat av arbetet hittills
- En samverkansplattform Trygg Energiförsörjning Sjuhärad finns etablerad för näringslivschefer, samhällbyggnadschefer och elnätägare/energibolag för dialog och gemensam framdrift i arbetet.
- En kartläggning över lämpliga platser i Sjuhärad för produktion av förnyelsebar energi med fokus på vindkraft, solkraft och solkraft på tak. Totalt har 31 områden för vindkraft och 69 områden för solkraft pekats ut. Många av dessa är kommunöverskridande.
- Boråsregionen – Sjuhärads kommunalförbund deltar i projektet Krafttag i Väst – Elsa tillsammans med övriga kommunförbund i länet, Länsstyrelsen och Energikontor Väst. Projektet finansieras av Energimyndigheten och syftar till att skapa en framåtsyftande och samordnad energiplanering över kommungränser som integreras i den kommunala samhällsplaneringen.
- Inom projektet GreenFleets sker aktiviteter för att ställa om till fossilfria transporter med fokus på bland annat fossilfria transporter i upphandling. Arbetet sker tillsammans med danska och svenska partners. Totalt omfattar arbetet med 22 svenska kommuner från Fyrbodal och Sjuhärad.
Fördjupning
Fossilfri Boråsregion, Boråsregionen
Krafttag i Väst – Elsa, Boråsregionen
Kontaktpersoner
Sandra Johansson
Regionutvecklare Miljöstrategisk samverkan, Boråsregionen
sandra.johansson@borasregionen.se
Skånes effektkommission – en samverkansplattform för att skapa rätt förutsättningar för el, energi och elektrifiering i Skåne
Skånes effektkommission bildades i februari 2021 på initiativ av Region Skåne för att förbättra elförsörjningen i Skåne med avseende på leveranssäkerhet, kostnad och miljö. Kommissionen består av 15 aktörer och förutom Region Skåne ingår bland andra kommuner, privata energibolag, näringslivsrepresentanter och offentliga myndigheter.
2023 lanserade Effektkommissionen “Färdplan för Skånes elförsörjning 2030”, som syftar till att öka Skånes självförsörjningsgrad av eleffekt från 15% till minst 50% fram till 2030. Sex fokusgrupper arbetar nu med att förverkliga färdplanens ambitioner inom områdena användning, distribution, tillförsel, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och påverkan.
Resultat av arbetet hittills
- Effektkommissionen är i dag en etablerad plattform och en gemensam röst från Skåne med många lösningsorienterade förslag till nationell nivå.
- En rad rapporter och kunskapsunderlag har tagits fram sedan 2021. Bland annat kan nämnas effektprognoser för Skåne, ett kartunderlag som bygger på samlad kunskap från elnätsägare, forskning och offentliga aktörer och som visar det framtida effektbehovet i Skåne.
Fördjupning
Skånes effektkommission, Utveckling Skåne
Prognoser för framtidens effektbehov, Effektprognoser
Kontaktpersoner
Jens Sörvik
Enhetschef, Region Skånejens.sorvik@skane.se
Sara Färlin Tynelius
Miljöstrateg, Region Skånesara.tynelius@skane.se
Elin Malm
Utvecklingsstrateg, Region Skåneelin.malm@skane.se
Framgångsrikt samarbete mellan Helsingborgs stad och Öresundskraft AB i eleffektfrågan
Helsingborgs stad tog tillsammans med Öresundskraft AB, fram en eleffektplan för åren 2022–2026. Ambitionen var att ta ett helhetsgrepp kring eleffektfrågan med fokus på kunskapshöjning och löpande åtgärder för att säkerställa ett hållbart, säkert och effektivt elenergiutnyttjande. Sedan december 2024 är planen införlivad i den nya klimat- och energiplanen 2025-2030. I detta arbete har staden och Öresundskraft ett gemensamt samordningsansvar för utsläppsområdet energi.
Eleffektplanen riktade sig till stadens förvaltningar och bolag. I planen redovisas målsättningar och ambitioner samt ansvar och roller i elkraftsystemet. De tre fokusområdena lever vidare i klimat- och energiplanen och ska stärka koncernens arbete i effektfrågan:
- Utveckla samhällsplaneringen med ett eleffektperspektiv.
- Utveckla metoder för flexibel elanvändning.
- Stärka lokal elproduktion.
Resultat av arbetet hittills
- Ökad kunskap om och förståelse för energisystemets utmaningar och hur de kan lösas på ett hållbart sätt.
- Ökad dialog och samverkan mellan energibolag och stadens förvaltningar.
- Att eleffektfrågan idag tidigare beaktas i planprocesser och vid företagsetableringar.
- Eleffektplanen är sedan december 2024 införlivad i kommunens klimat- och energiplan.
Fördjupning
Helsingborg har en plan för hur elen ska räcka längre, Helsingborg stad
Kontaktperson
Angelica Nilsson
Enhetschef samhälle och infrastruktur, Helsingborgs stad
angelica.nilsson@helsingborg.se
Mot högre grad av självförsörjning på el genom solceller i Göteborgs stad
Stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs stad har antagit ett solenergiprogram med målsättningarna att producera 35 GWh solel på lokalförvaltningens fastigheter till år 2030 och att 60 % av den el som förvaltningen använder senast år 2055 ska produceras av solceller. Programmet är en del av Göteborgs Stads Klimatstrategiska program som syftar till att göra staden ekologiskt hållbar till år 2030.
För att uppnå målen installeras solceller på stadsfastighetsförvaltningen fastigheter, och särskild vikt läggs vid att synliggöra nyttan med hållbar elproduktion, särskilt i pedagogiska miljöer som skolor. Stadsfastighetsförvaltningen testar även ny teknik för att minska klimat- och miljöpåverkan från solcellstillverkningen.
Arbetet med solcellsprogrammet pågår för fullt och stadsfastighetsförvaltningen är i fas med uppsatta mål. 2024 producerades cirka 12 GWh solel och hittills har 20 MW installerats (målet är 37 MW fram till 2030). Arbetet har lyfts under High-level political Forum 2023 som ett framgångsrikt exempel på kommunalt hållbarhetsarbete.
Medskick till den som tar del av exemplet
- Förståelse för nyttan och lönsamheten med solceller inom hela organisationen.
- Politiker och chefer som stöttar och driver på för att nå resultat.
- Spetskompetens och stöd från upphandlade konsulter som bidrar till att göra Stadsfastighetsförvaltningen till en kompetent beställare.
- Samarbeten och utbyten med bland annat räddningstjänst och byggnadsnämnd för att skapa förståelse och förebygga eventuella bromsklossar.
Fördjupning
Lärande exempel: Mot högre grad av självförsörjning på el genom solceller
Lokalförvaltningens solenergiprogram 2030, Bebo (PDF)
Kontaktperson
Lars Berndtsson
Senior projektledare el tele hiss, Stadsfastighetsförvaltningen Göteborgs stad
lars.berndtsson@stadsfast.goteborg.se
Joakim Lindfors
Sakkunnig solceller, strategiskt övergripande, kommunikation och övervakning, Stadsfastighetsförvaltningen Göteborgs stad
joakim.lindfors@stadsfast.goteborg.se
Kontakta oss
Kontaktformulär SKR