Regional och kommunal verksamhet

Kommuner och regioner har stora möjligheter att ställa om den egna verksamheten att bli mer cirkulär, såväl myndighetsorganisationen som de kommunala och regionala bolagen.

Lägre miljö- och klimatpåverkan när använda skyddsförkläden blir till nya, Region Stockholm

På flera vårdverksamheter i Region Stockholm pågår pilotprojekt där använda skyddsförkläden samlas in och återvinns till nya. Pilotprojektet startade på Danderyds sjukhus 2021 och därefter har även Folktandvården, Karolinska universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus börjat med det cirkulära flödet av skyddsförkläden i pilotskala.

Inom respektive pilotprojekt har miljösamordnare eller verksamhetsrepresentant samordnat arbetet tillsammans med avdelningsansvariga, vårdhygien, vaktmästare och leverantör. Viktiga aspekter i arbetet har varit att genomföra riskbedömningar för att undvika smittorisk, skapa en separat insamling av förklädena per rum med informationsmaterial för att säkerställa god sortering samt hantera den interna logistiken.

Skyddsförklädena tillverkas i Sverige, vilket ger en större miljö- och klimatvinst och stärker robustheten i varuförsörjningen genom att minska beroendet av långa och sårbara leveranskedjor.

Resultat av arbetet hittills

  • Visat att ett cirkulärt flöde av skyddsförkläden kan minska miljö- och klimatpåverkan och bidra till ökad robusthet i varuförsörjningen.
  • Gett viktig kunskap om vad som krävs för att övergå till ett effektivt cirkulärt flöde.
  • Ökat social hållbarhet genom engagerade medarbetare.
  • En samordnad upphandling har påbörjats för vidare implementering.

Fördjupning

Lärande exempel: Lägre miljö- och klimatpåverkan när använda skyddsförkläden blir till nya

Kontaktperson

Johanna Albert
Docent och överläkare, Danderyds sjukhus
johanna.albert@regionstockholm.se

Mia Stenborg
Miljösamordnare, Folktandvården
mia.stenborg@regionstockholm.se

Insamling och återvinning av anestesigaser från operation, Region Jämtland Härjedalen

Östersunds sjukhus har deltagit i ett pilotprojekt för att samla in klimatpåverkande anestesigaser för att förhindra utsläpp av växthusgaser och möjliggöra återanvändning av gasen. Anestesigaser som används vid sövning av patienter är mycket starka växthusgaser, och det är problematiskt att överskottsgasen som patienterna andas ut under narkos färdas ut från operationssalarna till atmosfären.

Tekniken innebär att en hållare för en filterburk installeras på narkosapparaten, där filtret består av aktivt kol som absorberar anestesigasen. När filtret är mättat skickas det tillbaka till leverantören för återvinning av gasen.

Resultat av arbetet hittills

  • Efter att pilotprojektet avslutades har arbetssättet övergått till ordinarie verksamhet. Samtliga narkosapparater på Östersunds sjukhus är nu ombyggda.
  • En studie har visat att 99% av anestestigaserna absorberas av filtret, och en genomförd livscykelanalys har kommit fram till att tekniken bidrar till en minskning på 88% koldioxidekvivalenter jämfört med om gaserna släpps ut direkt i atmosfären.
  • Projektet har medfört bättre arbetsmiljö för medarbetarna på operationssalarna då det aktiva utsuget kopplas bort vilket innebär lägre ljudnivå.

Återvinningen av narkosgasfiltren är pausat tills vidare. Detta beror på att filtren klassas som avfall enligt EU-lagstiftning, och avfall får inte transporteras över landsgränser utan ett särskilt tillstånd som endast avfallsföretag kan beviljas. Det pågår nu ett arbete med att få de fyllda filtren att klassas som ”återvinningsbart” i stället för ”avfall”.

Fördjupning

Lärande exempel: Insamling och återvinning av anestesigaser från operation

Först i Sverige att stoppa utsläpp av anestesigaser, Region Jämtland Härjedalen

Värsta växthuseffekten – nu återvinns narkosgaser från operationerna på sjukhuset, Östersunds-Posten

Jämtmedel, informationsblad från Läkemedelskommittén Region Jämtland Härjedalen (PDF)

Kontaktperson

Josefine Bergstrand
Aestesisjuksköterska/MT-samordnare, Östersunds sjukhus

Nina Hagsved
Miljöstrateg, Region Jämtland Härjedalen

Åter i bruk – cirkulär möbelhantering i Västra Götalandsregionen

Sedan 2014 har Västra Götalandsregionen (VGR) arbetat med cirkulär hantering av möbler. År 2020 påbörjades arbetet med “Åter i bruk”, en intern tjänst för cirkulär möbelhantering inom Västra Götalandsregionen bestående av en digital plattform och en fysisk verksamhet. Målsättningen är ett självfinansierat system som minskar kostnader och koldioxidutsläpp samt främjar återbruk av möbler inom regionen.

Projektet genomfördes i etapper där etapp 1 handlade om att ta fram ett förslag och etapp 2 handlade om att driftsätta förslaget. Under etapp 2 arbetades det fram en driftsättningsklar process med tydliggjorda rutiner, förutsättningar för processen såsom bemanning, lokal, utrustningsbehov, styrning och en budget.

Resultat av arbetet hittills

  • Inledande beräkningar visade på en tydlig miljöeffekt med en minskning av koldioxidutsläpp om 34 000 kilo koldioxidekvivalenter.
  • Tjänsten invigdes i februari 2023 och omfattar nu kontors- och konferensmöbler, med målet att utöka till fler typer av möbler och inventarier.
  • En av de största utmaningarna har varit att sprida information inom regionen, men alltfler verksamheter har nu börjat använda tjänsten.

Fördjupning

Lärande exempel: Åter i bruk – cirkulär möbelhantering i Västra Götalandsregionen

Miljö i VGR, Västra Götalandsregionen

Att köpa nytt ska vara det sista alternativet, VGRfokus

Kontaktperson

Jonna Bjuhr Männer
Miljöstrateg Hållbar resursanvändning, Västra Götalandsregionen
jonna.bjuhr.manner@vgregion.se

Nationellt ramavtal för cirkulära möbelflöden, Adda

Adda Inköpscentral har upphandlat ett nationellt ramavtal för återbruk av möbler. Ramavtalet Möbler återbruk inklusive tillhörande tjänster 2021 ger möjlighet för kommuner och regioner att köpa eller hyra begagnade möbler, renovera, inventera eller avyttra redan inköpta möbler och ger även hjälp av inredningskonsulter för inredningsprojekt där återbruk ska ligga i fokus.

Ramavtalet ger också möjlighet att tjänster och licenser till en it-plattform genom vilken användarna lätt kan inventera och visa sitt egna möbelbestånd med bilder och texter samt dela dem internt inom verksamheten på ett väldigt smidigt sätt. It-plattformarna är molnbaserade och ingen lokal installation behövs hos användarna. Detta delområde omfattar även guidning och vägledning av leverantörer som kan stötta i införandet av cirkulär möbelhantering.

Adda är ett verksamhetsstöd till offentlig sektor och erbjuder avtal och tjänster inom strategisk försörjning av varor, tjänster och kompetens. Adda Inköpscentral upphandlar nationella ramavtal och dynamiska inköpssystem (DIS) åt kommuner och regioner.

Fördjupning

Lärande exempel: Återanvändning av möbler bidrar till både ekonomisk och miljömässig hållbarhet

Möbler återbruk inklusive tillhörande tjänster 2025, Adda

Cirkulära möbelflöden med ramavtalet Möbler återbruk, film (1 minut), Youtube

"Våga prova, det var enkelt!” – så renoverades Elmias möbler med Addas ramavtal, Adda

Så jobbar Tibro kommun med återbruk, Sajkla

Place2place utvecklar cirkulär plattform till Stockholms stad, Place2place

Avtal för nyproducerade möbler där man kan välja att avropa med hög miljö, klimat och social kravställning, Adda

Kontaktperson

Ylva Svedenmark
Kategoriserad hållbarhetsstrateg Kontor och förbrukning, Adda Inköpscentral
ylva.svedenmark@adda.se

Jessica Grufstedt
Upphandlare, Adda Inköpscentral
jessica.grufstedt@adda.se

Caroline Tottie
Kategoriansvarig Kontor och Förbrukning, Adda Inköpscentral
caroline.tottie@adda.se

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.