Industriell symbios

Industriell symbios är ett grundläggande inslag i en mer cirkulär ekonomi som innebär att företag i samarbeten hittar möjligheter att använda energi- , material- eller andra restströmmar som insatsvaror i nya industriella processer. Förenklat innebär detta att avfall från det ena blir insatsmaterial för andra. Ett flertal kommuner och regioner runt om i landet arbetar aktivt för att främja industriella symbioser.

Bengtsfors – från spill till innovation genom cirkulär omställning

RiK Symbios Bengtsfors är Bengtsfors kommuns och Mötesplats Stenebys satsning på cirkulär omställning tillsammans med det lokala näringslivet i Bengtsfors och Dalsland. Satsningen startade genom FORMAS projektet ”Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios” som genomfördes tillsammans med Chalmers Industriteknik och Fyrbodals kommunalförbund. RiK Symbios målsättning är; att skapa konkreta symbiossamarbeten mellan företag genom att sluta ”glappet” mellan de olika perspektiven och kunskaperna inom branscherna industri/teknik och hantverk/design/konst samt att identifiera arbetssätt, framgångsfaktorer och en långsiktigt hållbar organisations- och finansieringsform för att utveckla en nod för cirkulär omställning i Bengtsfors kommun och Dalsland.

Genom att bygga satsningen RiK Symbios Bengtsfors på näringslivets egna drivkrafter, jobba med medskapande processer och skapa ett gott samarbetsklimat mellan företagen har arbetet på kort tid resulterat i företagssamverkan och ett antal nya affärsmöjligheter med resurseffektivitet och cirkularitet som förtecken. Kommunens roll har varit att agera katalysator och facilitator genom att skapa mötesplatser och möten, resurs- och behovskartläggningar, symbiosworkshops och inspirationsföreläsningar.

Resultat av arbetet hittills

  • Ett aktivt nätverk har formats med över 150 deltagare från företag, verksamheter och aktörer deltar i nätverket. Över 50 unika företag deltar från Bengtsfors och Dalsland.
  • Resursströmmar inom trä, textil, metall och energi har identifierats och utforskats.
  • Resursströmmarna har genom symbiosträffar, designsprintar och företagssamverkan resulterat i ett stort antal nya affärsmöjligheter och cirkulära samarbeten.
  • Cirkulära pallar och specialemballage, ljudabsorberande skärmväggar och designlampor av pappershylsor är några av många exempel.
  • För att underlätta för fler att förverkliga ett nytt arbetssätt för resursdelning har RiK symbios Bengtsfors, i samarbete med Sweco, tagit fram en checklista för symbiossamverkan.
  • Samarbeten med aktörer som Almi Väst, IUC Väst, RISE och Sweco har gett tillgång till kunskap, verktyg och stöd.

Fördjupning

Lärande exempel: Bengtsfors – från spill till innovation genom cirkulär omställning

RiK Symbios Bengtsfors, Bengtsfors kommun

Presentation: Från spill till innovation – cirkulär omställning i Bengtsfors och Dalsland

”De gör möbler – av andras skräp: ”Dumt att slänga”, Tidningen Näringsliv

Reportageserie #1: Pallar och emballage från träspill? Verklighet när olika entreprenörer möts i RiK Symbios, Bengtsfors kommun

Reportage #2: Ljudabsorberande skärmväggar - ett resultat av mötet i RiK Symbios mellan industri, design och konst, Bengtsfors kommun

Reportage #3: Från spill till lampor: möt framtidens design i RiK Symbios, Bengtsfors kommun

Kontaktperson

Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare, Bengtsfors kommun
jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se

Privat-offentlig samverkan i etableringsprocessen för den industriella symbiosen RegEnergy Frövi

Industriprojektet RegEnergy Frövi i Lindesberg är ett exempel på framgångsrik privat-offentlig samverkan som bidragit till förverkligande av den industriella symbiosen RegEnergy Frövi. Symbiosen initierades av företaget WA3RM där spillvärme från Billeruds kartongbruk värmer upp ett 10 ha stort växthus som odlar tomater året runt. Det är Europas första och största projekt där spillvärme används för livsmedelsproduktion.

Business Region Örebro som är länets investeringsfrämjande organ har fungerat som en brygga mellan det privata och det offentliga. Bland annat har de bistått i arbetet med att få bygglov beviljas vilket har möjliggjort projektets genomförande. Efter projektets avslut fortlöper arbetet kring industriell symbios i respektive organisation men i samverkan.

Resultat av arbetet hittills

  • Skapat upp till 140 arbetstillfällen i etapp 1.
  • Bidragit till att identifiera brister i den kommunala etableringskedjan.
  • Skapat fler utvecklingsmöjligheter och ledande exempel inom omställningen.

Fördjupning

Lärande exempel: Privat-offentlig samverkan i etableringsprocessen för den industriella symbiosen Regenergy FRÖVI

Regenergy Frövi, presentationsfilm, Youtube

Victor Sunnliden, vd Region Örebro Innovation AB, berättar om projektet, Youtube

Sammanfattande film om etableringen, Västmanlands television

Swedish network for industrial and urban symbiosis (SNIUS)

Kontaktperson

Olle Jonsson
Utvecklingsledare samt koordinator för SNIUS, Region Örebro Län
olle.jonsson@regionorebrolan.se

Martina Björck
Näringslivsansvarig, Lindesbergs kommun
martina.bjorck@lindesberg.se

Industriell och social symbios i Sotenäs – för vår hållbara framtid

2015 invigdes Sotenäs Symbioscentrum, en mötesplats och ett kunskapscenter för näringsliv, samhälle, akademi och organisationer inom industriell och social symbios. Ambitionen var att stödja industriell symbios mellan företag i kommunen och samtidigt lyfta invånarnas kompetens som en värdefull resurs.

Symbioscentrum har fått stöd från både lokala och regionala aktörer, och har blivit en modell för andra kommuner som vill arbeta med industriell symbios. Genom att skapa nätverk och samarbeten har Sotenäs Symbioscentrum, tillsammans med symbiosföretagen, bidragit till att skapa engagemang och grön omställning i regionen. Genom att i Sotenäs Symbioscentrum skapa en samverkansarena mellan kommun, symbiosföretag och innovationssystem har man byggt upp en modell för att gemensamt bemöta komplexa samhällsutmaningar och främja en hållbar utveckling.

Ett fokusområde för symbiosen i Sotenäs är hantering av den lokala livsmedelsindustrins hantering av processvatten och biologiskt avfall. Genom att använda utsläppen och avfallet som råvara i en biogasanläggning möjliggörs en kapacitetshöjning för företagen i stället för en alternativ avveckling på grund av för låga utsläppsvolymer.

Resultat av arbetet hittills

  • Nya företag, etableringar och arbetstillfällen.
  • Stärkt konkurrenskraft för befintliga företag.
  • Minskad mängd CO2-utsläpp och näring till havet.
  • Ökad mängd återvunna material.

Fördjupning

Lärande exempel: Industriell och urban symbios i Sotenäs – för vår hållbara framtid

Symbioscentrum, Sotenäs kommun

Kontaktperson

Leif Andreasson
Utvecklingsstrateg, Sotenäs kommun
leif.andreasson@sotenas.se

Stina Gottlieb
Symbiosutvecklare, Symbioscentrum
stina.gottlieb@sotenas.se

Händelö Eco-Industrial Park – att få ut mer resurser av det som blir över

Händelö Eco-Industrial Park är ett projekt som syftar till att knyta samman ett kraftvärmeverk, ett bioraffinaderi, en kommun, en hamn och ett universitet i Norrköping. Målet med projektet är att synliggöra och sprida kunskap om den affärs- och miljönytta som industriparken på Händelö genererar.

Resursutbytet mellan aktörerna baseras på förnybara bränslen och återvunna material som blir processånga från kraftvärmeverket till bioraffinaderiet som mycket resurseffektivt får ut gröna drivmedel, djurfoder och kolsyra av böndernas spannmål och livsmedelsindustrins rester.

Erfarenheten visar att det är utmanande för industrin att avsätta resurser som går ut på att projektleda även andra organisationer. Projektet har därför genomförts med extern facilitering av Cleantech Östergötland och Energikontoret Östergötland.

Resultat av arbetet hittills

  • En gemensam vision och målbilder har utvecklats, och en kommunikativ plattform med hemsida och visualisering av resursflöden har skapats.
  • Genom att öka förståelsen och förtroendet mellan dessa organisation har tvärsektoriella möjligheter uppstått att omvandla avfall från en verksamhet till resurs för en annan.
  • Projektet har fått uppmärksamhet både lokalt och regionalt, bland annat genom besök av EU-ambassadörer och Sveriges energiminister.

Fördjupning

Lärande exempel: Händelö Eco-Industrial Park – att få ut mer resurser av det som blir över

Händelö Eco-Industrial Park

Kontaktperson

Ian Hamilton
Cleantech Östergötland
ian.hamilton@cleantechostergotland.se

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.