Industrins omställning viktig för klimat, tillväxt och välfärd
Den gröna omställningen av industri och samhälle pågår globalt och skapar stora möjligheter för tillväxt, jobb och välfärd. I Sverige har kommuner och regioner viktiga roller i att stötta upp företagens omställning och etableringar. Det krävs en bättre fördelning av ansvar, risker, kostnader och intäkter för stora satsningar mellan kommuner, regioner och staten.
Nödvändigt för att klara klimatmålen
Att minska utsläppen av växthusgaser är avgörande för att bromsa den globala uppvärmningen och hantera effekterna av klimatförändringarna. En omställning behöver ske inom många områden och industrins omvandling har en nyckelroll för att klara klimatmålen. I Sverige står till exempel järn- och stålindustrin för cirka 13 procent av landets samlade utsläpp och transportsektorn för nästan en tredjedel.
SKR:s förslag
Omställningen av industrier sker snabbt. De företag som inte anpassar sin verksamhet tillräckligt snabbt riskerar att förlora konkurrenskraft, liksom de länder som inte skapar rätt förutsättningar för hållbara etableringar. Både klimatförändringarna och behovet av åtgärder väntas accelerera.
Sveriges regering behöver agera offensivt för att inte företag ska välja andra länder för sina etableringar. Det behövs ytterligare dialog och ökat engagemang inom sju områden.
- En tydlig nationell strategi för att stödja den breda industriomställningen.
- Bättre fördelning av kostnader och intäkter mellan stat, kommuner och regioner.
- Snabbare planerings- och tillståndsprocesser.
- Stöd till byggandet av nya bostäder.
- Säkerställ ökad tillgång till el.
- Öka satsningarna på transportinfrastruktur.
- Mer stöd till arbetsmarknadsåtgärder och kompetensförsörjning.
Bättre fördelning av kostnader och intäkter
Kommunala investeringar till vägar, vatten och energi, bostäder, förskolor och skolor, kultur och fritid, hälso- och sjukvård och kollektivtrafik är avgörande för att företag ska kunna expandera och attrahera ny arbetskraft till en ort.
Men investeringarna är kostsamma för kommunerna. Idag är det i huvudsak staten som via olika skatter tar vinsten vid industrietableringar. Det behövs en bättre fördelning av kostnader och intäkter för att kommuner och regioner ska fortsätta – och i ännu större utsträckning – ska våga möta upp näringslivets satsningar.
Sverige behöver bli bättre på att möta näringslivets behov i tider av snabb strukturomvandling, inte minst inom transport- och elinfrastruktur, tillståndshantering och arbetsmarknadspolitiken. Enskilda kommuner har inte den finansiella styrkan eller möjligheterna.
.png)
Omställningen sker över hela Sverige
Industrins omställning till en mer hållbar produktion pågår i hela Sverige – från norr till söder. Det sker bland annat i Karlskrona, Stenungsund, Mariestad, Ludvika, Skellefteå, Luleå, Boden och Gällivare och på fler orter runt om i landet. Det rör sig både om nya etableringar och en omställning av pågående produktion till en mindre miljöbelastande verksamhet. Dels i industrier för elektrifiering av samhället – bland andra NKT, Hitachi, Volvo, Scania – dels i mindre klimatbelastande produktionssätt, till exempel Boliden, LKAB, SSAB och Stegra.
Rapporter om investeringar inom grön omställning
I två rapporter beskriver SKR ett urval av de stora investeringar som sker i olika delar av Sverige och hur dessa påverkar kommunerna där de äger rum.
Den gröna omställningen – hur blir etableringarna verklighet?
Rapporten tar upp frågan om risker och ansvar för den industriomställningen och beskriver också utveckling och satsningar som sker i flera kommuner.
Den gröna omställningen – hur blir etableringarna verklighet?
Vem ska stå för risken?
Rapporten beskriver några av de fördelar, nackdelar och risker som finns, och hur kommunerna påverkas av alla industrietableringar som görs.
Vem ska stå för risken? – om omvandlingen till grön industri i Sverige
Vi menar att det lokala perspektivet ofta glöms bort när regeringen och statliga myndigheter pratar tillväxt och konkurrenskraft. Ibland nämns det i förbifarten – en ort eller kommun – som att Hitachi expanderar i Ludvika, att Saab växer i Karlskoga och att LKAB utvecklar grönt stål i Norrbotten. Men alltför sällan nämns det lokala samhällets roll för att etableringarna inte bara ska bli av, utan för att de ska bli framgångsrika, hållbara och bidra till tillväxt och konkurrenskraft i hela Sverige.
Debattartikel från SKR publicerad i Dagens Industri, 21 mars 2025
Ytterligare rapporter
Regeringens analysmyndighet Tillväxtanalys har publicerat en rapport om hur kommuner hanterar storskaliga investeringar som får en betydande effekt på lokalsamhället, utifrån fallstudier i Luleå, Boden och Skellefteå. En av myndighetens rekommendationer som lyfts fram i rapporten är ett riktat statligt stöd för samhällsomvandling.
Rapport: Att landa en gigainvestering (Tillväxtanalys)
Region Norrbotten har tagit fram en rapport om de stora industrisatsningar som sker inom länet. Rapporten visar bland annat att staten beräknas få merinkomster om 24 miljarder kronor per år efter 2030, bara till följd av industrisatsningarna i Norrbotten.
Industriomställningen och dess samhällsekonomiska effekter (Utveckla Norrbotten)
Informationsansvarig
-
Helene Lindstrand
Presschef