Publicerad 5 juni 2025
Debatt

Ta tillvara outnyttjad kompetens i välfärden

Oavsett funktionssätt ska människor kunna bidra med sin kompetens i välfärdsjobben i kommuner och regioner, skriver representanter för SKR och Funktionsrätt Sverige.

Endast 53 procent av kvinnor och män med funktionsnedsättning har ett arbete, jämfört med 80 procent i övriga befolkningen. Vi behöver bli bättre på att ge alla tillträde till arbetsmarknaden och ta tillvara outnyttjad kompetens.

Demografin förändras: färre barn föds, vi lever längre än tidigare och vi blir marginellt fler i arbetsför ålder. Det innebär ökade krav på välfärden och ett växande kompetensbehov i flera sektorer. Samtidigt står många utanför arbetsmarknaden – inte minst unga med funktionsnedsättning.

I åldersgruppen 16–29 år som varken arbetar eller studerar har en tredjedel en funktionsnedsättning. Här finns en betydande kompetens att tillvarata. Detta är inte bara ett steg mot ökad inkludering, utan också en viktig del i att möta välfärdens kompetensutmaning.

Att insatser sätts in tidigt är avgörande, både för individen och för samhället i stort. Genom stödinsatser, anpassade lösningar och fler vägar in på arbetsmarknaden kan fler ges chansen att få ett jobb. På så vis kan välfärden säkras och fler kan bidra till att Sverige blir rikare – ur många perspektiv.

Tyvärr har vi regelverk som ofta cementerar gamla roller, snarare än hjälper människor ur ett utanförskap som kan kopplas till deras funktionsnedsättningar. Vi ser några saker som borde stå högt upp på den nationella dagordningen för att denna grupp ska kunna bidra på arbetsmarknaden:

En arbetsförmedling för alla. Ge arbetsförmedlingen i uppdrag att säkerställa att arbetslösa med större stödbehov får lokalt stöd och service och de insatser de behöver. Myndigheten behöver ge arbetsgivare kunskapsmässigt stöd, snabba beslut om subventionerade anställningar och handledning så länge behov finns.

Att Försäkringskassan underlättar vägen till arbete. Det bör bli möjligt att ha en flexibel sjuk- och aktivitetsersättning, så att man kan studera eller prova på ett arbete i den omfattning den enskilde klarar av. Det kan vara avgörande för att kunna och våga ta klivet mot egen försörjning.

Lönebidragstaket behöver höjas och indexeras mot löneutvecklingen. Lönebidraget är en avgörande åtgärd för att fler arbetsgivare ska ha möjlighet att anställa personer med funktionsnedsättning. Nivån spelar också roll för att lönen ska bli tillräckligt hög för individen.

Finansiering för studier på komvux som anpassad utbildning. Att vuxna med intellektuell funktionsnedsättning saknar möjligheter till studiefinansiering för anpassad vuxenutbildning försvårar övergångar till arbete. Flera utredningar har föreslagit att det behöver åtgärdas.

Nya politiska förslag som tar hänsyn till personer med funktionsnedsättning. Regeringen bör tydligare inkludera personer med funktionsnedsättning i direktiven till statliga utredningar och i myndighetsuppdrag. När funktionsrättsperspektivet saknas finns en stor risk att politiska beslut leder till ökat utanförskap – med negativa konsekvenser för både individ och samhälle.

Inte bara staten kan och bör göra mer. Tillsammans har vi identifierat insatser som kommuner och regioner kan utveckla vidare och där det finns exempel att lära av och ta efter. Två av dem är:

Oavsett funktionssätt ska människor kunna bidra med sin kompetens i välfärdsjobben. Offentliga arbetsplatser behöver utvecklas så att de fungerar för så många som möjligt och så att anpassade arbetsförhållanden kan erbjudas där det behövs.

Fler från anpassade gymnasieskolan i jobb. Unga som lämnar den anpassade gymnasieskolan bör erbjudas praktik före skolavslutning, med sikte på ordinarie jobb. Det är viktigt för att förhindra att de tidigt fastnar i ett utanförskap som riskerar att bli långvarigt.

Tillsammans kan vi bättre klara kompetensförsörjningen, ta vara på fler människors kompetens och samtidigt minska den ekonomiska utsattheten och skapa bättre livsvillkor för en grupp som verkligen förtjänar det.

Anders Henriksson
Ordförande, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Nicklas Mårtensson
Ordförande, Funktionsrätt Sverige

Artikeln publicerades i Dagens Samhälle den 5 juni 2025

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.