Publicerad 15 april 2025
Debatt

Små kommuner förtjänar större roll i skolpolitiken

Om beslutsfattare på nationell nivå inför varje ny utbildningspolitisk reform frågar sig hur det skulle fungera i en liten kommun har vi kommit en bra bit på vägen för att förbättra den svenska utbildningspolitiken.

Det bor barn och elever i hela landet. De har rätt till en likvärdig utbildning. Faktum är dock att förutsättningarna ser väldigt olika ut och det behöver nationella beslutsfattare förstå.

Utgå inte från Stockholm

Att bedriva förskola och skola i någon av de 226 minsta kommuner där cirka en tredjedel av Sveriges befolkning bor skiljer sig markant jämfört med villkoren exempelvis i Stockholm. Om beslutsfattare på nationell nivå inför varje ny utbildningspolitisk reform frågar sig hur det skulle fungera i en liten kommun har vi kommit en bra bit på vägen för att förbättra den svenska utbildningspolitiken. Det skulle vara till gagn för alla huvudmän, men framför allt för alla barn och ungdomar.

Många små kommuner, särskilt de som ligger långt från större städer, har en krympande och åldrande befolkning. Detta innebär att de måste hantera minskande barnkullar och en högre försörjningskvot.

Skolmyndigheternas stöd behöver anpassas utifrån verkligheten, annars kommer insatserna inte göra nytta.

Dessutom försvårar stora avstånd och ett krympande barn- och elevunderlag kompetensförsörjningen. Det blir svårt att skapa lärartjänster på heltid. Det gör i sin tur det svårare att rekrytera behöriga lärare, som dessutom är benägna att bosätta sig där de har studerat.

Korta beslutsvägar i små kommuner

Så beslutsfattare, tänk till innan ni lovar mer personal. Många kommuner kommer inte ha en chans att kunna förverkliga löftet om mer personal i skolan.

På många sätt är det dock bra att vara barn eller elev i en liten kommun. En fördel är närheten till eleverna och att beslutsvägarna är korta. Detta möjliggör snabba åtgärder och bättre insyn. Dessutom kan små kommuner skapa bättre förutsättningar genom att samarbeta med varandra och lära av varandra. Kommuner kan dela eller köpa tjänster av varandra och kan också samverka i frågor som rör forskning och utveckling. Här finns mer att göra.

Men ensam är inte stark, utan det finns ett antal angelägna åtgärder som staten bör vidta för att förbättra små kommuners förutsättningar att driva förskola och skola:

  • En storstädning bland de riktade statsbidragen

    Den centrala skolmyndigheten, Skolverket, administrerar ett 70-tal olika statsbidrag, där administrationen är ansträngande för de flesta kommuner och särskilt för de små. Statsbidragssystemet gör det svårare för små kommuner att ta del av statliga medel, eftersom man har begränsade resurser för att söka och administrera detta.

    SKR vill därför se en storstädning bland de riktade statsbidragen. Vi anser också att kommande tillskott till regioner och kommuner bör ges via generella och värdesäkrade statsbidrag.
  • Förskollärar- och lärarutbildningen måste nå hela landet

    Det behöver vara möjligt för dem som bor och arbetar i en liten kommun att gå en lärarutbildning utan att behöva flytta. Staten måste därför se till att lärarutbildningar på distans når ut överallt och att de håller god kvalitet.
  • Anpassa myndigheternas stöd efter kommunernas olika förutsättningar

    Norsjö kommuns utbildningsförvaltningen består av två personer – en chef och en medarbetare. Skolmyndigheternas stöd behöver anpassas utifrån verkligheten, annars kommer insatserna inte göra nytta. Det som fungerar i en liten kommun kommer sannolikt att fungera också i en stor kommun, men tvärtom gäller definitivt inte.

Risk för luftslott

Om nationella ambitioner, reformer, regleringar och resurser ska bli styrande hela vägen ut i klassrummet och in i förskolan måste man centralt ha god förståelse för hur det ser ut i små kommuner. Annars byggs luftslott av politiska löften, och besvikelsen över utbildningssystemet blir ett faktum.

Anders Henriksson, ordförande SKR

Madelaine Jakobsson, ordförande SKR:s utbildningsberedning.

Artikeln publicerades på Altinget.se den 15 april 2025

Läs vidare

Sakkunnig

Åsa Ernestam
Utredare

Jonas Finnman
Utredare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.