Så här kan Sverige bygga fler hyresrätter
De flesta av våra förslag kan regeringen genomföra omgående och utan större kostnader, sannolikt i stort samförstånd mellan olika samhällsaktörer.
Många tillväxtorter i landet står inför en akut bostadsbrist. Det påverkar både individer och näringslivet negativt. För att möta dessa utmaningar krävs politiska beslut och insatser som främjar ett hållbart och inkluderande bostadsbyggande.
Staten har ett övergripande politiskt ansvar för att skapa förutsättningar för att alla i Sverige ska kunna leva i bra bostäder. Att planera och bygga bostäder tar lång tid och därför behövs offentliga regelverk som är stabila och långsiktigt hållbara. Det förutsätter åtgärder som bygger på politiskt brett förankrade överenskommelser.
I syfte att förbättra bostadsmarknaden och öka byggandet av hyresbostäder presenterar Sveriges Kommuner och Regioner, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta här ett förslag på ett antal konkreta åtgärder.
De flesta av våra förslag kan regeringen genomföra omgående och utan större kostnader, sannolikt i stort samförstånd mellan olika samhällsaktörer. Utan dessa aktiviteter och investeringar riskerar vi minskad tillväxt och en sämre fungerande arbetsmarknad. Det skulle leda till mångdubbelt högre kostnader för hela vårt samhälle och försämrad livskvalitet för många människor.
Här är våra förslag:
Statliga kreditgarantier och minskade ränteavdragsbegränsningar
För att möta den ökade efterfrågan på bostäder, särskilt i kommuner med stora industriella etableringar och expansioner, föreslår vi förmånliga statliga kreditgarantier för lån till bostadsbyggande i dessa kommuner. Detta skulle underlätta för dem att snabbt öka sitt bostadsbestånd och möta behovet av arbetskraft. Dessutom bör ränteavdragsbegränsningarna för bostadsföretag minskas genom att höja fribeloppet och tillämpa infrastrukturundantaget för visst bostadsbyggande. Dessa åtgärder skulle förbättra investeringskalkylerna avsevärt och leda till att det byggs fler nya bostäder.
Undanta allmännyttan från LOU och främja industriellt byggande
För att skapa likvärdiga villkor för alla bostadsföretag bör allmännyttan undantas från lagen om offentlig upphandling (LOU). Detta skulle minska byggkostnaderna och förkorta byggtiderna, vilket är avgörande för att kunna möta bostadsbehovet. Vidare bör ett mer kostnadseffektivt och industrialiserat bostadsbyggande främjas. Genom att öka det industriella byggandet kan byggpriserna sänkas och byggtiderna förkortas, vilket leder till bostäder med högre kvalitet och lägre klimatpåverkan.
Stärk hushållens möjligheter att efterfråga bostäder
För att fler hushåll ska kunna efterfråga lämpliga bostäder föreslår vi ett höjt, värdesäkrat och breddat bostadsbidrag. Detta skulle göra det möjligt för fler att få ekonomiskt stöd för sitt boende. En statlig hyresgaranti bör också införas för att underlätta för personer som har ekonomisk förmåga att betala hyran men som inte uppfyller hyresvärdarnas tillträdeskrav. Detta skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden och göra det lättare för människor att flytta till orter där det finns jobb och utbildningar. Dessutom bör ett tillfälligt hyresavdrag i form av en skattereduktion införas för de som bor i nybyggda hyresbostäder. Detta skulle göra det möjligt för fler hushåll att efterfråga nybyggda bostäder och bidra till att hålla igång nyproduktionen under de kommande åren.
Stöd till renovering av hyreshus
Renoveringsbehovet i miljonprogrammets hyreshus är stort. Vi föreslår därför ett statligt stöd som kompenserar hyresgäster för en del av de ökade bostadskostnaderna som renoveringen medför. Detta skulle bidra till att upprätthålla en god boendestandard och förhindra att bostadsområden förfaller.
Nu behövs handlingskraft
Sverige behöver en tillräckligt hög och jämn nivå på bostadsbyggandet utifrån de lokala förutsättningarna och hur människor önskar att bo. För att detta ska bli verklighet måste det vara lönsamt att bygga bostäder, samtidigt som så många som möjligt ska kunna efterfråga de nya bostäderna. Vi uppmanar regeringen att utreda och genomföra de föreslagna åtgärderna för att skapa en hållbar och rättvis bostadsmarknad.
Anders Henriksson, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner
Anders Nordstrand, Vd Sveriges allmännytta
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, ordförande Sveriges Konsumenter
Debattartikeln publicerades på Altinget.se 24 oktober 2024
Pressjour
Informationsansvarig
-
Helene Lindstrand
Presschef