Publicerad 3 oktober 2024
Debatt

Regeringen måste hjälpa oss öka takten i den gröna omställningen

Den gröna omställningen är en del av en nödvändig utveckling som vi inte kan eller ska bromsa. Den är avgörande för att vi ska klara klimatutmaningarna och stärka vår välfärd. Helt enkelt en förutsättning för Sveriges framtida konkurrenskraft.

I våra nio svenska kommuner pågår den gröna omställningen med full kraft och vi har ett nära samarbete med SKR för att gemensamt sätta fokus på området. En viktig fråga är: Ska vi vara en del av den gröna omställningen som pågår globalt? Vi är tillsammans övertygade om svaret på den frågan: Sveriges gröna omställning är en del av en kraftfull global våg där ny teknik och innovationer driver på för att rädda vårt klimat. Där ska vi vara med. I dess kölvatten ser vi arbete och tillväxt.

Det är inte första gången i världshistorien som ny teknik ifrågasätts. Teknik och industrier har förändrats och utvecklats genom historien och kommer fortsätta göra det i framtiden. I den gröna omställningen som vi ser runt om i världen är det viljan att möta klimatutmaningarna som är den stora katalysatorn. Företag, beslutsfattare och stora befolkningsgrupper har insett att tillverkningen av järn, stål, fordon och drivmedel inte kan fortsätta som tidigare. Framtidens industri är grön.

Gröna investeringar sker i både norra och södra Sverige. På stora och små orter, och många kommuner och regioner är med på resan. Den är en angelägenhet för hela Sverige.

Vi ser det i satsningar på gröna energi- och bränsleformer och tillverkning inom transport-, järn- och stålindustrin. Vi känner alla till batterifabrikerna och elektrifieringen av fordonsindustrin. Kanske har du också hört om grönt stål som ska framställas med hjälp av vätgas?

Men i det som kallas den gröna omställningen ingår också andra satsningar. Miljöeffektiva ställverk, investeringar inom kemiindustrin och cirkulära lösningar inom gruvindustrin. Det sker i både stora och små företag. Industrier och anläggningar byggs ut, nya jobb skapas och människor både från Sverige och andra delar av världen flyttar för att vara en del av utvecklingen.

När industrier etableras på nya platser ställer det krav på samhället. Våra nio kommuner, och fler med oss, ser det som en självklarhet och som en del i vårt grunduppdrag att möta upp utvecklingen med infrastruktur, vägar, transporter, utbildningsmöjligheter, bostäder, service och välfärdstjänster. Många kommunala verksamheter påverkas och vi behöver hänga med i allt från industriutveckling, bostadsbyggande och hur vi utformar våra förskolor. Det ställs krav – men vi får också tillbaka. Hela Sverige har att vinna på den gröna omställningen.

Regeringen är tydlig med att den gröna omställningen är den riktning Sverige ska ta. Där är vi helt eniga. Dessutom efterfrågar många kommuner en närmare samverkan med staten för att snabba på utvecklingen och även se hur investeringar jämnare kan fördelas mellan den nationella och lokala nivån. På samma sätt behöver också risken delas. Samtidigt som kommunsektorn har den högsta låneskulden i Europa har staten den lägsta låneskulden i en europeisk jämförelse.

Utifrån regeringens uttalade ambitioner har vi goda förhoppningar om att nå konstruktiva lösningar. Vi delar visionen om att bygga ett innovativt och konkurrenskraftigt samhälle där tillväxt och ansvarstagande för klimatutmaningen går hand i hand. Där vi skapar ett rikare och tryggare samhälle, för oss som lever här nu och för kommande generationer.

I Sverige har vi goda förutsättningar att kunna dra nytta av investeringarna, bland annat när det gäller tillgång till fossilfri energi. Men det är inte bara i vårt land vi ser möjligheterna med de nya industrierna. Kina storsatsar på elbilar, sol- och vindenergi. EU har den gröna given, som ska bana väg för en grön omställning och ett klimatneutralt EU till 2050, som en del av unionens tillväxtstrategi. I Sverige är regeringen tydlig med att vi ska ligga i framkant i klimatomställningen.

Våra satsningar behöver vara innovativa och samtidigt ansvarsfulla. När vi som kommuner investerar i den gröna omställningen sätter vi inte invånarnas skattemedel eller välfärd på spel. Det vill vi betona. Men att passivt sitta still och låta möjligheterna glida oss ur händerna vore tvärtom ansvarslöst.

Vi kommuner är redan på vägen mot grön omställning och dessutom i hög fart. Vi fattar konkreta beslut och samverkar med näringsliv, civilsamhälle och myndigheter. Nu hoppas vi att också staten ska öka sin fart. På kort sikt krävs tre åtgärder:

  1. Ge ansvariga myndigheter uppdrag i regleringsbreven för 2025 att snabba på olika typer av tillståndsprocesser, där beslut finns som är avgörande för investeringar.
  2. Tydliggör de kommande årens investeringar i infrastruktursatsningar.
  3. Ge besked om tydliga förutsättningar för energiförsörjning i hela landet.

Sveriges kommuner fortsätter att sikta framåt – vi är en del av ett Sverige som gör det bättre för våra invånare och erbjuder en stark välfärd samtidigt som vi tar ansvar för klimatutmaningarna, främjar innovation, utveckling och tillväxt. Det är ingen tvekan om vilken väg vi ser framför oss och vi välkomnar god samverkan och ett växande engagemang från regeringen. Tillsammans håller vi farten uppe för Sveriges och invånarnas bästa.

Anders Henriksson, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Leif Sandberg, vice ordförande SKR
Peter Danielsson, vice ordförande SKR

Johan Abrahamsson, Kommunstyrelsens ordförande (KSO) Mariestad
Lorents Burman, KSO Skellefteå
Birgitta Larsson, KSO Gällivare
Olof Lundberg, KSO Stenungsund
Claes Nordmark, KSO Boden
Leif Pettersson, KSO Ludvika
Carina Sammeli, KSO Luleå
Andreas Sjölander, KSO Härnösand
Emma Swahn-Nilsson, KSO Karlskrona

Debattartikel publicerad i Dagens Industri 3 oktober 2024

Läs vidare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.