Publicerad 26 mars 2025
Krönika

Ordet på allas läppar

EU behöver en stärkt, långsiktig och hållbar konkurrenskraft. Men det kan inte göras ensamt av företagen. Välfärden måste med, den lokala och regionala nivån är en självklar byggsten i konkurrenskraften.

I min förra krönika i slutet av förra året, skrev jag om att gamla sanningar prövas och att vi behöver tänka nytt och knacka på nya dörrar. Så många utmaningar vi då stod inför och så mycket oro i vår värld. Nu tänker jag på vad lite vi visste för bara några månader sedan…

Krönika, dec 2024: Gamla sanningar prövas – nya dörrar knackas

I en skakig omvärld där USA nu för en aggressiv och protektionistisk politik, krävs en stark sammanhållning i EU. Så självklart ser vi fram emot kommissionens omtag för att förstärka konkurrenskraften och skapa fler och bättre jobb för framtidens arbetsliv. Det är positivt att EU:s styrkor, som rättsstatens och demokratins principer och den inre marknaden, lyfts fram.

Att kommissionen satsar på konkurrenskraft med klimatneutralitet i sikte och att de står fast vid EU:s klimatmål och det utlovade halvtidsmålet för 2040 känns betryggande. Klimatneutralitet och konkurrenskraft måste gå hand i hand.

I kommissionens konkurrenskraftskompass, det nya strategiska ramverket som ska sätta riktningen för hållbar tillväxt och ekonomiska utveckling de kommande åren, talas det om innovation, minskade koldioxidutsläpp, konkurrenskraftig industri samt säkrad försörjningstrygghet. Allt med syfte att kunna hävda sig ekonomiskt gentemot omvärlden, och kanske framförallt Kina och USA. Men var syns det lokala samhällets bärande roll i konkurrenskraftskompassen, det hållbara välståndet?

För att lyckas måste vi tillsammans se till att alla regioner och kommuner i EU fortsätter vara attraktiva för företagen att investera i, och här borde Sverige bli bättre på att vara en förebild. I en föränderlig värld med ändrade förutsättningar på arbetsmarknaden är kompetensutvecklingen avgörande för att klara omställningen. Den globala konkurrensen kommer sannolikt att öka, och driva på fler industriella förändringar och skapa nya utmaningar både för industrin och kommunala och regionala nivån.

Det är glädjande att konkurrenskraftskompassen kopplar samman produktivitet och arbetskraftsdeltagande med goda arbetsvillkor och möjligheten att kombinera arbete och privatliv. Ökat kvinnligt arbetskraftsdeltagande, jämställdhet och demokrati är avgörande för EU:s framtida konkurrenskraft och ekonomiska tillväxt i alla medlemsländer.

Flernivåstyrningen kräver en gedigen samordning mellan politiker på lokal, regional, nationell och EU-nivå, där det är oerhört viktigt för demokratin i världen att vi lyckas undvika en toppstyrd modell som begränsar nationellt självbestämmande. Förvissningen om att vi i kommuner och regioner behöver vara med och se till att de lokala perspektiven tas till vara – är starkare än någonsin. Vi behöver kraftsamla på alla nivåer. Skapa förtroende och lojalitet kring hur vi samverkar kring våra gemensamma frågor i EU. Det handlar om att skapa en ömsesidig tillit till våra beslut i ett demokratiskt samhälle.

Den 9 maj uppmärksammas Europadagen, och i år markerar den exakt 80 år sedan andra världskrigets slut – en tidpunkt då freden återvände till vår kontinent. I Sverige firar vi också att vi nu varit medlemmar i 30 år.

I stället för att mötas på slagfältet samlas de flesta av Europas demokratiskt valda ledare nu vid förhandlingsbordet. Det är viktigt att minnas, särskilt i en tid när auktoritära krafter vinner mark och utmanar demokratin och den liberala världsordningen. Europas enighet är avgörande för att hantera gemensamma hot och utmaningar. Men det lokala och regionala perspektivet behöver genomsyra, för att få maximal genomslagskraft. Utan det riskerar konkurrenskraften annars att förbli ett tomt ord.

Anders Henriksson
Gästkrönikör
Ordförande SKR

PS. Jag vill passa på att tipsa om två spännande dagar: SKR-konferensen EU- och internationella dagen, 9 april, och firandet av Europadagen, 9 maj, då SKR anordnar ett seminarium tillsammans med EIB om Grön omställning och konkurrenskraft.

Krönikan publicerades på Europaportalen den 25 mars

Läs vidare

Sakkunnig

Malin Looberger
Handläggare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.