Kommunerna har en avgörande roll för konkurrenskraften
Om regeringen menar allvar med att det nu är dags att investera för att öka Sveriges konkurrenskraft så förväntar vi oss att kommuner och regioner bjuds in att vara med. Det går inte att skapa en hållbar tillväxt utan de aktörer som möjliggör etableringarna.
Vi är redo för investeringar. Det har varit budskapet från regeringsföreträdare den senaste tiden. Det är goda nyheter för kommunerna som står med enorma investeringsbehov för att rusta samhället för kommande generationer och för dem som just nu står mitt i stora satsningar för att skapa tillväxt och se till att Sverige ställer om mot framtiden. Tempot är högt, såväl i vårt land som internationellt. En sak är säker, om inte Sverige som land investerar, kommer tillväxten att drabbas och etableringar hamna någon annanstans.
Ett antal kommuner går i bräschen för att bidra till en modern, hållbar och konkurrenskraftig industri. Det innebär enorma satsningar från företag och kommuner. Nya etableringar och industrier som ställer om är välkomna och nödvändiga. Men de ställer också krav på lokalsamhället, särskilt på mindre orter. Det behövs attraktiva bostäder, vägar, vatten och avlopp, en förskola och skola för barnen, idrottsföreningar och kultur. Investeringarna blir stora för en kommun med små resurser, i synnerhet om det finns osäkerheter kopplat till etableringarnas långsiktighet.
Vi menar att det lokala perspektivet ofta glöms bort när regeringen och statliga myndigheter pratar tillväxt och konkurrenskraft. Ibland nämns det i förbifarten – en ort eller kommun – som att Hitachi expanderar i Ludvika, att Saab växer i Karlskoga och att LKAB utvecklar grönt stål i Norrbotten. Men alltför sällan nämns det lokala samhällets roll för att etableringarna inte bara ska bli av, utan för att de ska bli framgångsrika, hållbara och bidra till tillväxt och konkurrenskraft i hela Sverige.
Northvolts besked om konkurs sätter strålkastarljuset på frågan vad som händer när det inte går som planerat. Det visar också på hur motgångar inte bara drabbar företaget, dess investerare och anställda, utan ett helt samhälle. Ett helt land. Hur detta kommer att utvecklas har betydelse för hela Sveriges omställning. Låt det bli tillfället som får igång samtalen om roller och ansvar för framtida och pågående etableringar. Om hur vi ställer om och ser till att Sverige är med framåt. Vi har alla samma mål – att öka konkurrenskraften, öka sysselsättningen, främja tillväxten och utveckla välfärden. Det går inte att göra i separata spår.
En av Sveriges konkurrensfördelar är att vi har ett fungerande välfärdssamhälle där tilliten är stark och välfärdstjänsterna håller hög kvalitet. Vi är en fungerande demokrati med ett starkt flernivåstyre. Vi ska se till att utnyttja det. Som land borde vi kunna bli en förebild i det fortsatta arbetet med EU-kommissionens konkurrenskraftskompass – det strategiska ramverk som ska sätta riktningen för EU:s hållbara tillväxt och ekonomiska utveckling de kommande åren.
SKR efterlyser mindre krångel runt regler och tillstånd för kommuner och regioner, på samma sätt som Svenskt Näringsliv gör för företagen. Det behövs bättre samordning mellan statliga myndigheter och enklare och snabbare planerings- och tillståndsprocesser runt investeringar i nya bostäder, samhällsservice, infrastruktur och anläggningar.
Det går inte heller att komma runt frågan om förnybar energiförsörjning. Elproduktionen behöver fördubblas. Ny- och reinvesteringar i stamnät, regionnät och lokalnät för att kunna göra denna fördubbling bedöms till 1 000 miljarder kronor, där det mesta ligger i lokalnäten. Här krävs gemensamma och kloka investeringar.
Det behövs en struktur för ansvarsfördelning av samhällsutbyggnad och tillväxt. Det är inte rimligt att invånarna i enskilda kommuner ska sitta med notan och ta riskerna för utbyggnad av infrastruktur som är en förutsättning för hela landets tillväxt. I synnerhet inte då staten är den del av offentlig sektor som får största delen av inkomsterna från satsningarna. Med en tydligare ansvarsfördelning kommer kraften i investeringarna att öka och fler kommuner kommer ha möjlighet att satsa.
Det är bra att näringsministern marknadsför Sverige och skapar relationer med företagsledningar, men frågan är större än så. Vi behöver en kontinuerlig dialog där alla aktörer bjuds in. Det går inte att prata tillväxt i hela landet utan kommunerna och regionerna vid bordet. Låt oss börja direkt.
Anders Henriksson, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Debattartikeln publicerades i Dagens Industri den 21 mars 2025
Läs vidare
Sakkunnig
Anna Hamberg
Sektionschef
Pressjour
Informationsansvarig
-
Helene Lindstrand
Presschef