Höj bostadsbidraget så att fler får en lämplig bostad
Bostadsbidraget behöver justeras upp så att det står i rimlig relation till boendekostnaderna. Det lyfter SKR, Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna i en debattartikel.
Alla behöver en bostad för att livet ska fungera. I dagens Sverige har de flesta – men långt ifrån alla – en bra bostad. Unga vuxna, studenter, nyanlända, äldre och familjer med låga inkomster är några av de grupper som möter stora hinder på bostadsmarknaden. Det innebär trångboddhet, tillfälliga och osäkra boenden och ibland ren hemlöshet.
Staten ger sedan länge ett ekonomiskt stöd i form av bostadsbidrag som ska göra det möjligt för hushåll med svag ekonomi att efterfråga välfungerande och tillräckligt rymliga bostäder, oavsett om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller äganderätt.
Men bostadsbidragets värde har under flera års tid urholkats eftersom det långt ifrån har hållit jämna steg med hyresutvecklingen. En allt mindre del av boendekostnaden täcks. Samtidigt har antalet hushåll som erhåller bostadsbidrag minskat kraftigt; från 425 000 hushåll i mitten av 1990-talet till 173 000 hushåll år 2023, vilket motsvarar en minskning från 10 till 3 procent av befolkningen.
Riksrevisionen har i en aktuell granskningsrapport konstaterat att bostadsbidragets bostadspolitiska måluppfyllelse har försämrats. Riksrevisionen rekommenderar därför att regeringen ser över hur måluppfyllelsen kan stärkas, exempelvis genom att den del av bidraget som baseras på bostadskostnaden följer med hyresutvecklingen.
Regeringen har välkomnat granskningen och konstaterat att den utgör ett underlag som kan ligga till grund för framtida utveckling av bostadsbidraget. Men samtidigt skriver regeringen i sin skrivelse till riksdagen, med anledning av Riksrevisionens granskning, att man inte har för avsikt att göra en sådan översyn av bostadsbidraget som Riksrevisionen rekommenderar. Regeringen konstaterar alltså att det finns ett uppenbart problem, men bestämmer sig samtidigt för att inte ens utreda vad som kan göras åt det.
Under pandemin infördes ett tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer som redan erhåller bostadsbidrag. För att möta de höjda boendekostnaderna har det sedan förlängts ett halvår i taget under flera år. Tilläggsbidraget kommer dock att helt upphöra vid halvårsskiftet 2025 trots att boendekostnaden parkerat på en högre nivå samtidigt som hushållens reala inkomster minskat.
Bostadsbidraget är samhällets viktigaste verktyg för att människor med låga inkomster ska kunna efterfråga lämpliga bostäder. Flera utredningar har visat att bostadsbidrag är en träffsäker stödform.
Sex förslag för att göra bidraget mer effektivt
Vi har sex förslag på åtgärder som kan göra bostadsbidraget mer effektivt samt underlätta för fler att komma in på bostadsmarknaden.
- Höjt bostadsbidrag. Bidragsnivåerna behöver justeras uppåt så att de står i rimlig relation till dagens boendekostnader. På så sätt får fler hushåll möjlighet att hyra en lämplig permanentbostad.
- Värdesäkrat bostadsbidrag. Bidraget bör värdesäkras genom att indexeringen av inkomstgränserna och bostadskostnadstaket återinförs. Genom indexeringen följer bostadsbidraget automatiskt boendekostnadernas utveckling.
- Breddad målgrupp. Bostadsbidraget bör vara möjligt att söka för alla vuxna, inte bara barnfamiljer och personer under 29 år.
- Månadsavstämning av bostadsbidrag. För att minska risken för återkrav och skuldsättning bör bostadsbidraget baseras på månadsuppgifter om inkomst i stället för på årsuppgifter. Regeringen behöver återta initiativet i frågan och förändringen bör genomföras snarast.
- Förhandsbesked om bostadsbidrag. I dag kan bostadsbidrag sökas först efter att hyreskontrakt skrivits och det tar sedan en viss tid innan det börjar betalas ut. Genom ett förhandsbesked om bostadsbidrag från Försäkringskassan vet både hyresgästen och hyresvärden att bidrag kommer att utgå och utbetalningen bör kunna påbörjas tidigare.
- Nationell hyresgaranti. Bostadsbidraget behöver kompletteras med en möjlighet till statlig hyresgaranti för personer som bedöms ha ekonomisk förmåga att betala hyran, men inte uppfyller hyresvärdarnas krav. Garantin ska beviljas i förväg och garanterar hyresvärden att den avtalade hyran kommer att erhållas. Möjligheten att få en hyresgaranti ska vara öppen för alla och garantin ska kunna användas över hela landet.
Dessa reformer kan genomföras utan mer omfattande utredningar. Genom dem kan bostadsbidraget, kompletterat med en nationell hyresgaranti, åter bli ett effektivt redskap för att uppnå de bostadssociala målen. Vi uppmanar regeringen att genomföra reformer för ett höjt, värdesäkrat och breddat bostadsbidrag och en nationell hyresgaranti.
Anders Henriksson
Ordförande, Sveriges Kommuner och Regioner
Marie Linder
Ordförande, Hyresgästföreningen
Cathrine Holgersson
Vd, Sveriges Allmännytta
Anders Holmestig
Vd, Fastighetsägarna Sverige
Läs vidare
Pressjour
Informationsansvarig
-
Helene Lindstrand
Presschef