De nya bygglovsreglerna blir inte nödvändigtvis enklare
Dagens regelverk för bygglov behöver förenklas, men regeringens nya förslag riskerar att bara skapa större otydlighet.
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss omfattande förändringar av reglerna för bygglov, efter många års beredning. Regelverket har genom åren blivit svårtolkat, inte minst till följd av en stor mängd undantag.
Att göra reglerna enklare och bygglovsprocesserna smidigare är en mycket god ambition, som SKR verkligen ställer sig bakom. Uppnår då regeringen en större enkelhet och tydlighet? Tyvärr kommer flera av förslagen inte att bidra till det.
SKR vill se tre tydliga förändringar i det nya regelverket:
Gör det enklare för den som vill bygga att göra rätt
Ett exempel på ett förslag som på pappret ser ut att innebära en förenkling, men som i praktiken blir oförutsägbart och otydligt är att det inte längre ska krävas anmälan för att bygga ett komplementbostadshus. Befintliga krav på hur en bostad ska utformas innebär i praktiken att en anmälan förmodligen ändå kommer att krävas för diverse tekniska åtgärder innan bygget kan starta. För den som ska bygga blir det otydligt vad som gäller och vilka handlingar som ska lämnas in när dessa inte längre ingår i en samlad prövning. En otydlighet som riskerar att skapa fler tillsynsärenden.
Den förskjutning från förprövning till tillsyn i efterhand som de nya reglerna innebär kräver ökade resurser, är svårare för kommunerna att finansiera och innebär osäkerhet för byggherre och grannar. Att göra om och göra rätt är mer omständligt än att göra rätt från början.
Dialog med totalförsvaret är bättre än veto
Med ett förändrat säkerhetspolitiskt läge i Sverige är det positivt att frågorna lyfts och tydligare införs i plan- och bygglagstiftningen. SKR anser dock att det bästa sättet att värna totalförsvarets intressen utan att på ett oskäligt sätt försvåra byggande är genom ökad samverkan och dialog. Inte genom ett oförutsägbart veto mot byggande utan demokratisk delaktighet och inflytande. Förslagen om att Försvarsmakten och MSB ska behöva ge sitt medgivande för att byggande ska tillåtas i stora delar av landet gör inte reglerna enklare. Däremot skapar det en oförutsägbarhet i byggandet där ofta långa planeringsprocesser plötsligt blir ogenomförbara utan förvarning eller dialog.
Skjut fram införandet och ge kommuner mer tid
Regeringen bör inte skynda fram ett nytt regelverk. Redan 2021 lyfte SKR fram vikten av att eventuella ändringar av regelverket måste göras samlat och med god framförhållning. När lagrådsremissen nu kommer, fyra år senare, föreslås kommunerna bara få drygt ett halvår på sig att förbereda för omfattande ändringar. Redan den 1 oktober ska de nya reglerna gälla. Då ska personal hinna utbildas, nya arbetssätt och rutiner tas fram, taxor och mallar uppdateras samt information ges till byggherrar och kommuninvånare. Detta i en tid då många ändringar i lag- och regelsystemet görs samtidigt och när kommunerna precis har börjat ställa om till Boverkets nya byggregler. Att samtidigt sjösätta ett helt nytt bygglovsregelverk innebär mycket stora utmaningar.
Ett enklare bygglovsregelverk är efterlängtat, det vore därför tråkigt att snubbla på mållinjen. Regeringen bör lyssna till kommunernas erfarenheter så att förändringarna verkligen kan leda till en enklare och snabbare process för att bygga i Sverige. Det finns fortfarande tid att göra rätt.
Ann-Sofie Eriksson
Chef för sektionen för planering, säkerhet och miljö på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Läs vidare
Pressjour
Informationsansvarig
-
Helene Lindstrand
Presschef