Vissa ljusglimtar, men fortsatt högt tryck på psykiatrin
Behovet av insatser från BUP är fortsatt stort, och allt fler vuxna söker vård för adhd. Samtidigt är inflödet till rättspsykiatrin högt, vilket lett till överbeläggningar.
Det framgår av Psykiatrin i siffror, som SKR presenterar i dag. Rapporterna består av 2024 års statistik från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin.
Trenden med hög och ökande efterfrågan på BUP:s insatser håller i sig. Trots det finns tecken på förbättrad tillgänglighet både vad gäller nybesök och utredningar, samtidigt som tillgängligheten till behandlingar har minskat något. I flera regioner pågår dock byte av journalsystem, vilket kan påverka tillförlitligheten i de uppgifter som rapporteras in till SKR.
De förbättringar som skett kan hänga samman med att många regioner har lyckats anställa fler, och att allt fler regioner börjat erbjuda BUP-insatser på distans, via exempelvis telefon eller videosamtal.
– Även om vi ser positiva tendenser så är trycket på BUP fortfarande högt. Barns allt sämre psykiska mående är en fråga för hela samhället, inte bara BUP, säger Kerstin Evelius, chef för sektionen för folkhälsa och psykiatri på SKR.
SKR har i en rapport tidigare i år lyft att BUP, som ger specialistvård, varken har kapaciteten eller uppdraget att hjälpa alla barn som mår dåligt, och att primärvården behöver stärkas för att barn ska kunna få vård på rätt nivå i tid.
Vanligare att vuxna söker vård för adhd än för depression
Mellan 2022 och 2024 ökade antalet besök för adhd och liknande tillstånd inom vuxenpsykiatrin i de flesta regioner, på riksnivå från 5800 till 8400 besök per 100 000 invånare. 2024 var adhd och liknande tillstånd huvuddiagnos vid cirka 15 procent av besöken och därmed en vanligare besöksorsak än depression och liknande tillstånd (13 procent).
Även inom vuxenpsykiatrin har det blivit vanligare med distanskontakter – en rest från pandemiåren som håller i sig, också inom andra delar av sjukvården. År 2024 skedde nästan en fjärdedel av vårdkontakterna på distans.
Överbeläggningar och fler inskrivna inom rättspsykiatrin
Behovet av rättspsykiatrisk vård ökade även förra året, och beskrivs som en akut utmaning för regionerna. Under perioden 2017-2024 har antalet inskrivna inom rättspsykiatrin ökat med 24 procent, vilket lett till överbeläggningar i nästan samtliga rättspsykiatriska verksamheter.
– Läget är mycket ansträngt inom rättspsykiatrin. Överbeläggningar medför säkerhetsrisker och undanträngningseffekter samt svårigheter att bedriva en jämlik och patientsäker rättspsykiatrisk vård, säger Kerstin Evelius.
Läs vidare
Sakkunniga
Helena Orrevad, Mikael Malm
Handläggare