Viktiga besked om civilplikt inom hälso- och sjukvården
SKR är positiva till att regeringen beslutar att aktivera civilplikten inom hälso- och sjukvården och tandvården.
Regeringen avser att gå vidare med en aktivering av civilplikt inom hälso- och sjukvård och tandvård. Det är något SKR drivit inom ramen för utredningen En långsiktigt hållbar personalförsörjning av civilt försvar.
− En aktivering av civilplikten är helt i linje med vad kommuner och regioner behöver när det gäller den framtida personalförsörjningen av det civila försvaret, säger Patrik Jakobsson, chef avdelningen tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda behov och föreslå hur ett system med civilplikt inom hälso- och sjukvård och tandvård bör utformas för att fungera på bästa sätt. Personalförsörjningsutredningen är också tydlig med att Socialstyrelsens arbete görs i nära samarbete med kommuner, regioner och SKR.
− Kommuner och regioner är centrala aktörer i det civila försvaret. Därför är det nödvändigt att kommunerna och regionerna såväl som SKR är med i Socialstyrelsens arbete med att aktivera civilplikten inom hälso- och sjukvården, säger Patrik Jakobsson.
Fakta
Civilplikt är en del av pliktlagens olika former av totalförsvarsplikt och liknar värnplikten i sin form. Civilplikt innebär således inte en anställning. Civilplikten omfattar grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring.
De yrkesgrupper som kan komma i fråga för civilplikt inom hälso- och sjukvården är bland annat vårdbiträden, undersköterskor, steriltekniker, arbetsterapeuter, biomedicinska analytiker, fysioterapeuter, logopeder, läkare, medicinska tekniker, sjukhusingenjörer, sjuksköterskor, psykologer, vårdadministratörer med flera.
Läs vidare
Sakkunnig
Vincent Paciello Lundvall
Förhandlare