Vården blir inte bättre av en organisationsförändring
SKR välkomnar Vårdansvarskommitténs utredning som visar på att en huvudmannaskapsförändring inte skulle lösa de utmaningar hälso- och sjukvården står inför.
I dag presenterade Vårdansvarskommittén sin utredning om ett helt eller delvis förstatligande av hälso- och sjukvården. Utredningen är omfattande och sammanfattningsvis konstaterar den att en huvudmannaskapsförändring inte skulle lösa de utmaningar vården står inför, däremot skulle den ta väldigt lång tid att genomföra och dessutom hämma utvecklingen av vården.
– En organisationsförändring skulle inte leda till att vårdens medarbetare blir fler, att vårdköer blir kortare eller att vi får en mer jämlik vård. Vi har stora utmaningar i svensk hälso- och sjukvård som vi behöver ägna vår utvecklingskraft åt tillsammans, då är en huvudmannaskapsreform inte rätt väg att gå. Det är bra att Vårdansvarskommittén också kommit fram till den slutsatsen, säger Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
En lokal och regional demokrati är viktig för att kommuner och regioner ska kunna utveckla och anpassa sina verksamheter utifrån invånarnas behov. Det möjliggör fler innovationer och det möjliggör för invånare att lättare kunna utkräva ansvar.
Vårdansvarskommittén har även utrett möjligheterna till ett delvis förstatligande av hälso- och sjukvården, och har dragit slutsatsen att ett sådant scenario skulle med all sannolikhet bara skapa nya svåra gränsdragningar.
Behov av utvecklad styrning
Styrningen av den svenska hälso- och sjukvården är i dag komplex och SKR ser flera områden där styrningen skulle kunna renodlas och förbättras.
– Staten skulle behöva ha en mer renodlad strategisk och granskande roll med fokus på att ge kommuner och regioner rätt förutsättningar. För att fortsätta utveckla vården och arbeta mer effektivt behövs långsiktiga planeringsförutsättningar och minskad statlig detaljstyrning, säger Anders Henriksson.
SKR har fyra medskick i den fortsatta diskussionen om hälso- och sjukvårdens styrning:
• Ge kommuner och regioner mer långsiktiga planeringsförutsättningar genom värdesäkrade statsbidrag, mer samordnade styrsignaler från statliga myndigheter och minskad statlig detaljstyrning.
• Stärk samverkan mellan kommuner, regioner och staten. I närtid finns ett särskilt behov av nationell samverkansledning för vårdens digitalisering.
• Säkerställ att staten tar ett tydligare ansvar för utbildningar till hälso- och sjukvården i hela landet. Även utbildningar till icke-legitimerade yrken.
• Se över statens roll och ekonomiska ansvar för den rättspsykiatriska vården, vaccinationer och screening.
Läs vidare
Sakkunnig
Sara Catoni
Chefsjurist