Uppdaterat verktyg över befolkningsutvecklingen
SKR:s visualiseringsverktyg över befolkningsutvecklingen har uppdaterats. Nu kan man enkelt göra fler nedbrytningar på ålder och se den länsvisa utvecklingen för personer 0-19 år.
− Färre barn, litet tillskott i den arbetsföra befolkningen, och många äldre, även om de lever friskare, kräver att välfärden ställer om. För att göra det krävs ett lättillgängligt underlag av befolkningsutvecklingen som ett stöd för kommunerna och regionerna att göra de analyser och svåra beslut som de kan stå inför, säger Bodil Umegård, sektionschef arbetsgivarpolitiska avdelningen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
SKR:s visualiseringsverktyg visar hur befolkningen i Sverige utvecklar sig fram till 2033. Den går att bryta ned för var och en av landets 290 kommuner. Under hösten har SKR gjort uppdateringar i verktyget och tillfört tre nya funktioner:
- Ökad nedbrytning av åldersgrupper över 80 år. De äldre över 80 år blir allt fler i Sverige de kommande tio åren. Och det är i gruppen 80-84 år som ökningen är som störst. Nu går det att se fördelningen i tre olika åldersgrupper – 80-84 år, 85-90 år och 90 år och äldre - i samtliga 290 kommuner.
- Bryta ned befolkningsframskrivningar på olika åldersgrupper i varje kommun. Att se hur befolkningen i olika åldersgrupper i just din kommun kommer att utvecklas fram till 2033 kan vara till stor hjälp för att långsiktigt planera de olika kommunala verksamheterna. Åldersgruppernas indelning är: alla åldrar, 0-19 år, 20-66 år, 67-79 år och 80 år och äldre.
- Fördelning per län för befolkningsutvecklingen av barn och unga, 0-19 år. Här kan du se hur befolkningsutvecklingen ser ut i det län eller den region som din kommun ligger i.
Stora effekter på kompetensförsörjningen
Att det generellt sett blir färre barn, fler äldre och relativt sett få personer i arbetsför ålder får stora effekter på kompetensförsörjningen i de allra flesta kommuner. För det första så innebär SCB:s befolkningsframskrivning att den brist på flera yrkesgrupper som vi ser idag i välfärden kommer att fortsätta vara en stor utmaning i de flesta kommuner. I sex av tio kommuner minskar andelen tillkommande i arbetsför ålder fram till 2033.
Med färre barn och många fler äldre kan också resurser och budget behöva omfördelas från skola till äldreomsorg. Samtidigt är det viktigt att utgå från de lokala förutsättningarna. Vissa kommuner kan fortfarande ha brist på exempelvis behöriga förskollärare eller grundskollärare samtidigt som det finns en generell brist i landet på vissa ämneslärare. Det kommer därför att vara viktigt att arbeta med omställning både inom och mellan verksamheter.
Hur ser fördelningen ut i din kommun?
Gå in i SKR:s visualiseringsverktyg på länken nedan och se hur SCB:s befolkningsframskrivning ser ut i just din kommun. Verktyget fungerar bäst med dator då en del val inte är tillgängliga med mobiltelefon. Grunddatan som används i Visualiseringsverktyget kommer från SCB.
Läs vidare
Sakkunnig
Johannes Johansson
Utredare