Publicerad 19 juni 2023
Nyhet

Ukrainska och svenska kommuner i möte om partnerskap

Ukrainska och svenska kommunpolitiker möts den 19-20 juni i Stockholm för att ytterligare stärka den decentralisering som varit en framgångsfaktor för Ukraina i försvaret mot Ryssland.

Anders Henriksson, ordförande SKR

Anders Henriksson

– Vi bjuder in till partnerskapsforumet dels för att svenska kommuner och regioner kan hjälpa Ukraina i kriget, till exempel med materiellt stöd och att stärka lokala institutioner. Dels för att vi i Sverige har mycket att lära, bland annat om krisberedskap och krishantering. Det är en samverkan som berikar båda parter, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.

Stödet från den svenska staten, svenska kommuner och regioner, SALAR International och SKR har spelat stor roll för att stärka det lokala självstyret i Ukraina. Rysslands invasion har därmed mötts av ett samhälle som har blivit starkare på grund av decentralisering.

Inför forumet matchas elva svenska kommuner med lika många ukrainska partners och på mötet i Stockholm diskuterar deltagarna hur de kan starta och stärka ett långsiktigt partnerskap. Från den ukrainska sidan deltar cirka 30 företrädare, och ett 25-tal representanter deltar från svenska kommuner. Ett ytterligare steg är att involvera civilsamhället och näringslivet i de svenska kommunerna att delta i utbytet.

Lokalt självstyre viktigt för utveckling av demokrati

SKR driver genom sitt dotterbolag SALAR International sedan 2014 projekt för att stärka det lokala självstyret i Ukraina. SALAR International har tidigare matchat ihop ett stort antal partnerskap mellan kommuner i Ukraina och andra europeiska länder inom ramen för initiativet ”Cities 4 Cities – United for Ukraine”.

– Vi har en förväntan om att lokalt självstyre, offentlig service och ekonomisk utveckling får ett centralt fokus i regeringens reform av det svenska biståndet. Det finns stora behov att fortsätta och utveckla dagens arbete för demokrati och mänskliga rättigheter, både i Ukraina och på flera andra platser i världen, säger Anders Henriksson.

Deltagare i partnerskapsmötet

Från Ukraina deltar bland annat den kände borgmästaren Ivan Fedorov från staden Melitopol och Vitalii Bielobrov, vice borgmästare för Kherson, med erfarenheter från situationen kring Kherson och Nova Kakhovka-dammen. Deltar gör även Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk.

Förutom svenska kommunpolitiker, deltar från Sverige även biståndsminister Johan Forsell samt företrädare för Sida, Svenska institutet med flera.

Deltagande ukrainska städer och regioner på forumet: Cherson, Vinnytsya, Bila Tserkva, Kalush, Bilohorodka, Slobozhanske, Slavuta, Konotop, Zelenodolsk samt Melitopol, som fortfarande är under ockupation.

Deltagande svenska kommuner är: Vännäs, Växjö, Norrköping, Bengtsfors, Ekerö, Borås, Tyresö, Halmstad, Lidingö, Jönköping, Sundbyberg, Vänersborg.

Fakta om anmälan för media

Forumet äger rum i Stockholmsområdet. Media är välkomna att besöka partnerskapsforumet efter anmälan till SKR:s presstjänst.

Läs vidare

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.