Publicerad 5 april 2025
Nyhet

Tvåårigt kollektivavtal klart med Kommunal

SKR, Sobona och Kommunal är överens om ett nytt tvåårigt avtal. Parterna tar gemensamt ansvar för välfärdens kompetensförsörjning och ett hållbart arbetsliv.

Ulf Olsson

Ulf Olsson

Avtalet följer industriavtalets märke på 6,4 procent och avtalsperioden löper fram till 31 mars 2027. Avtalet innehåller ett löneutrymme på 1 000 kronor från den 1 april 2025 och 915 kronor från den 1 april 2026, varav det utgår en individgaranti på 600 kronor båda åren.

− I det nya avtalet genomför vi en mängd förändringar för att stärka medarbetarnas villkor och välfärdens verksamheter. Vi kan konstatera att ett konstruktivt givande och tagande mellan parterna i enlighet med den svenska modellen resulterar i starka och moderna kollektivavtalslösningar, säger Ulf Olsson, ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Fler tillsvidareanställda på heltid

Avtalet innehåller en fortsatt satsning på att heltidsarbete ska vara norm. Målsättningen är att tillsvidareanställning på heltid ska vara det normala vid nyanställning och att deltidsanställda medarbetare får förutsättningar för att öka sin sysselsättningsgrad. Syftet är att skapa en stabil och hållbar heltidsorganisation med god arbetsmiljö och en förutsägbar arbetstidsförläggning.

Sten Nordin

Sten Nordin

− Kompetensbristen är stor i välfärdens yrken de kommande åren. Vi vill få fler att arbeta heltid, bli ännu bättre på att ta till vara erfarenhet och kompetens hos samtliga medarbetare genom hela yrkeslivet och prioritera insatser för ett hållbart arbetsliv, säger Sten Nordin, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Det görs också en särskild satsning på OB-tillägget natt mot lördag, söndag och helgdag. Parterna är också överens om att ersättningen för deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas övertidsersättning.

Principöverenskommelse om nytt löneavtal

Parterna har enats om en principöverenskommelse som innebär att ett nytt löneavtal ska utvecklas. Avtalets konstruktion ska göra det klart på vilka grunder lönen sätts, bidra till ökad transparens och ge arbetstagaren god förståelse för motiven till lönen.

− Vi är överens om att konstruera ett nytt löneavtal för att ge kommuner och regioner bättre förutsättningar att möta sektorns kompetensförsörjningsbehov. Det ska vara enkelt att förstå hur lönen sätts och varför man har den lön man har samtidigt som vi förenklar processen för arbetsgivarna, säger Ulf Olsson.

Ny pensionsmodell underlättar förlängt arbetsliv

Att förlänga arbetslivet bland anställda i kommuner och regioner bidrar till, utöver en förbättrad ekonomi för individen, att stärka kompetensförsörjningen i välfärdssektorn. En ny pensionsmodell gör det möjligt för arbetstagare att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

− Vi gör det attraktivt för fler i kommuner och regioner att förlänga arbetslivet genom att gå ned i arbetstid och ändå behålla full avsättning till tjänstepensionen. Arbetsgivaren får ett bra verktyg för att stödja den anställde till ett längre arbetsliv och samtidigt bidra till arbetsgivarens kompetensförsörjning på ett strukturerat sätt, säger Sten Nordin.

Fakta

Avtalet omfattar cirka 540 000 medarbetare i kommuner, regioner och kommunala företag.

Avtalet innehåller ett löneutrymme på 1 000 kronor från den 1 april 2025 och 915 kronor från den 1 april 2026, varav det utgår en individgaranti på 600 kronor båda åren.

Parterna har enats om en principöverenskommelse som innebär att ett nytt löneavtal ska utvecklas. Avtalets konstruktion ska göra det klart på vilka grunder lönen sätts, bidra till ökad transparens och ge arbetstagaren god förståelse för motiven till lönen. Ett nytt löneavtal där lönesättningen utgår ifrån utbildning och erfarenhet bland andra principer för lönesättning.

Parterna ska utreda förutsättningar för införande av tidskonton genom att omfördela befintliga värden i anställningsvillkoren och möjliggöra uttag i tid, pengar eller pensionsavsättning. Arbetet ska vara slutfört 31 juli 2027.

Parterna är överens om att ersättningen för deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas övertidsersättning.

Parterna är överens om en särskild satsning gällande OB-tillägg för de som arbetar natt mot lördag, söndag och helgdag från och med 1 april 2026.

Parterna är överens om att fortsätta arbeta gemensamt med friskfaktorer för en stärkt arbetsmiljö och en uppdaterad avsiktsförklaring om kompetensförsörjning för att attrahera, behålla och utveckla fler medarbetare.

Parterna ska inleda ett partsgemensamt arbete i syfte att stärka den svenska modellens och kollektivavtalens legitimitet. Uppdraget utförs av Välfärdens partsråd (VPR) och ska pågå under avtalsperioden.

Avtalet innehåller en ny pensionsmodell med en så kallad partiell nedtrappningsförmån för seniora arbetstagare (tidigast 64 år). Förmånen innebär bland annat en möjlighet att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

Läs vidare

Sakkunnig

Jeanette Hedberg
Förhandlingschef

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.